Статините забавят метастазите при ракови заболявания

NetNews

Метастазите са разпространението на първичния тумор в други части на тялото, дори след като е бил успешно отстранен чрез операция.

Това е така, защото раковите клетки започват да се разпространяват, когато туморът е все още много малък и вероятно все още не е бил открит.

Добре познатите статини за контрол на холестерола биха могли да бъдат полезни за забавяне на този процес.

Проучване, публикувано в Clinical and Translational Medicine, разкрива, че тези лекарства инхибират ген, който насърчава метастазирането на раковите клетки.

Какви са механизмите на метастазата?

За да се разпространят раковите клетки от тумора, те трябва да се освободят от извънклетъчния матрикс и да мигрират към съседните кръвоносни или лимфни съдове, които да ги транспортират до нови тъкани, където се установяват и пролиферират.

Този процес се нарича метастазиране.

Екипът на проф. Улрике Щайн от Центъра за молекулярна медицина Макс Делбрюк към Берлинския университет открива важен двигател на метастазите при колоректален рак преди повече от 10 години: генът MACC1.

Установено е, че когато раковите клетки експресират този ген, те повишават способността си да растат, да се разпространяват в организма и да нахлуват в други тъкани.

Много видове рак се разпространяват само при пациенти с висока експресия на MACC1, пояснява проф. Щайн.

Всъщност, MACC1 се счита за биомаркер – индикатор за туморен растеж и метастази.

Това не се касае само за колоректален рак, но и за 20 други солидни тумора като рак на стомаха, черния дроб или гърдата.

Статините забавят метастазите

Сега екипът на проф. Щайн, заедно с д-р Робърт Прейснер, са открили, че статините, предписани за холестерол, инхибират експресията на гена MACC1 в туморните клетки.

Седем от веществата, които са били тествани, намаляват експресията на MACC1 в клетките, но в различна степен.

След това учените са приложили инхибитори на холестерола – статини при генетично модифицирани лабораторни модели с повишена експресия на MACC1.

Статините почти напълно са потиснали образуването на тумори и метастазите.

Механизмът зад това е взаимодействието на статините с транскрипционните фактори, което регулира експресията на гена MACC1.

Статините взаимодействат с тези фактори и променят тяхната функция, което намалява нивата на MACC1 в раковите клетки, обяснява проф. Щайн.

Това, което е особено забележително, е, че ползите продължават при лабораторните модели дори след намаляване на дозата спрямо количеството, което хората обикновено приемат, отбелязват учените.

За да завършат проучването, д-р Робърт Прейснер и учени от Университета на Вирджиния също са изследвали данни от общо 300 000 пациенти, на които са били предписани статини.

Пациентите, приемащи статини, са били само половината от случаите на рак в сравнение с общата популация, отбелязва той.

Странични ефекти от статините

Статините традиционно се свързват с нежелани странични ефекти, особено мускулна болка – миалгия, тъй като блокират ендогенното производство на холестерол и коензим Q10 – ключова молекула за клетъчния метаболизъм.

Проучванията показват, че непоносимостта към тези лекарства може да варира от 5% до 50% сред хората, които ги приемат.

Ново проучване при повече от 4 милиона пациенти, публикувано в European Heart Journal показва, че истинското разпространение на непоносимост към статини в световен мащаб е само 6-10%.

Референции:

https://www.sabervivirtv.com/oncologia/estatinas-colesterol-ralentizar-metastasis-cancer_6888

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ctm2.726

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Норвежкият B2Holding разкритикува 10-годишната давност за дълговете

Във връзка с 10-годишната абсолютна давност за задълженията на физическите лица, заложена в измененията на Закона за задълженията и договорите и гласувана на второ четене в Комисията по правни въпроси в Народното събрание на 11 ноември, главният изпълнителен директор на норвежкия B2Holding, един от големите инвеститори в изкупуването на дългове […]