Стая за игра има вече за децата, лекуващи се в Ямболската областна болница

NetNews

Най-малките пациенти на Ямболската болница „Св. Пантелеймон” вече имат на свое разположение стая за игра. Тя се намира в детското отделение, а целта е да облекчи престоя на малчуганите и родителите им, когато се наложи да постъпят за лечение там. Това обявиха днес пред медии зам.-директорът на болницата д-р Валентин Вълчев и началникът на отделението д-р Ваня Косева.

За обзавеждането на стаята е помогнала фондация „Ангели за България”. От организацията сами са се свързали с лечебното заведение и са предложили съдействието си.  Това е станало, след като попаднали на снимки и информация, че медицински сестри от МБАЛ „Св. Пантелеймон” са изпъстрили стените на една от стаите в Детското отделение с подходящи за децата рисунки. За да подкрепи инициативата, фондацията е предоставила подходящи мебели и играчки, които персоналът на отделението и звеното по поддръжка са сглобили и подредили, за да се получи детският кът.

Подобна стая и педагози е имало до около 1990 г. в болницата, обясни д-р Костова, но те от дълги години не съществуват. Новата придобивка ще подпомогне грижите за децата, престоя на техните родители и работата на медицинските специалисти. Стаята ще бъде отворена за ползване след отпадане на противоепидемичните мерки.

И още едно дарение идва в помощ на отделението. Анонимен дарител е превел средства, с които ще бъдат закупени 8 нови детски легла, съобразени със съвременните изисквания за педиатритчо оборудване.

В момента в Детското отделение на МБАЛ „Св. Пантелеймон” са настанени 12 деца, като капацитетът му е 15 легла. В отделението работят 4 лекари на пълен щат и 3 на допълнителен трудов договор от други болници, заяви д-р Вълчев. Той уточни, че в Ямбол има 20-22 работещи педиатри, но желаещите да практикуват в областната болница са много малко, което налага и привличането на външни специалисти. Хроничният проблем обаче, както и в цяла България, е недостига на медицински сестри, каза още д-р Вълчев.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Минеков: Възнамерявам да свърша много

Отивам на място, където възнамерявам да свърша много. Това, което не беше свършено за 10 години, ще се опитаме да свършим за 2 месеца. Това заяви служебният министър на културата професор Велислав Минеков, след като пое културното министерство. "Първо ще имам среща с хора, представляващи политическите партии от парламента досега, […]