Стефан Янев: Не мисля, че нещо в политическата ситуация трябва да ни учудва

NetNews

България ще изпрати в Брюксел Плана за възстановяване и устойчивост до 15 октомври. Това заяви служебният премиер Стефан Янев след поклонението „Тракийска памет“ в град Маджарово. На събитието присъстваха още вицепрезидентът Илияна Йотова, която има тракийски корени, дипломати и духовници.

„Предизвикателствата са много. Предприели сме необходимите мерки, така че той в голямата си част е завършен, остават откритите въпроси на ниво експерти, надявам се да бъдат решени в рамките на следващата седмица. Така най-късно до 15 октомври трябва да имаме готовност да предадем плана“, каза Янев, цитиран от БТВ.

Преди дни вицепремиерът по управление на европейските фондове обясни, че липсата на визия в сектор „Енергетика“ спъва изпращането на документа.

По думите му енергийната стратегия на България е коментирана от политическите сили в 46-ото Народно събрание. Той припомни, че 2036 г. е записана като крайна дата в национален документ за закриването на въглищните електроцентрали.

„Все още преговаряме с Европейската комисия да увеличим тоз срок, да го отложим, защото въпросът е комплексен, той касае множество хора, заето в тази индустрия.“

Янев коментира и кандидатпрезидентската надпревара за „Дондуков“ 2: „Не трябва нещо да ни учудва в политическата ситуация и стремежа на определени хора да издигат кандидатури, определени партии да търсят реализация – това е част от нормалната политическа обстановка в една демократична държава. Нещата трябва да се развиват пред очите на хората, да няма впечатление, че нещо се прави зад сцената“.

„Тук сме да преклоним глава, да отдадем почит на хилядите жертви. Ден за памет, тази памет трябва да съхраняваме и предаваме на поколенията, защото тя е в основата на нашата единичност, това, което ни движи и ще ни направи по-успешни в бъдеще“, каза Янев.

През 1913 г. край днешния град Маджарово приключва Походът на спасението от българи, тръгнали от Дедеагач. Преследвал ги турски аскер и край Арда са избити 1800 души – жени, деца и старци. Двама български воеводи са защитавали бежанците. Благодарение на тях, са спасени над 20 хил. души, а Маджарово получава името си в знак на признателност към един от тях – Димитър Маджаров.

108 години след кървавите събития вицепрезидентът Илияна Йотова припомни думите на капитан Петко Воевода: „Няма българи, няма турци, всички сме хора. Но хората се ядат едни- други. Защо ли – всичко е за пари”. Според Йотова, думите на Капитана могат да бъдат отнесени и към днешното време. В Маджарово вицепрезидентът отказа да коментира номинациите на Лозан Панов за държавен глава и на Невяна Митева за вицепрезидент на Анастас Герджиков.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Крокодил погълна дрон

Оператор, снимащ за Австралийската радиотелевизионна корпорация, засне как соленоводен крокодил изскача от водата и захапва дрона с камерата му в лагуната край Дънди, съобщи Reuters, цитиран от dariknews.bg. Видеото обаче оцелява и показва как камерата се доближава до крокодила, от който накрая се вижда само главата. След това се показва […]