Стефан Янев: Не съм казал, че подкрепям „Продължаваме промяната“

NetNews

Премиерът Янев заяви за новината за потъващия кораб край Яйлата, че държавата не се е забавила в реакцията си. Липсват правила, които да отговарят на международното морско право, каза Янев. Когато държавата е опитала да се намеси, не се е получил очакваният ефект, а след това се е развалило времето. Държавата е успяла да изтегли корабното гориво, а товарът не е опасен.

Разходите по изтеглянето на кораба са за сметка на държавата, а когато бъде изтеглен, ще бъде задържан докато сумите не бъдат възстановени. Имаме исторически ниски нива на инфлацията, допълни премиерът Янев.

Държавата ще поиска отлагане на затварянето на тецовете от Маришкия басейн до 2038 година. По-важно е хората да имат перспектива какво икономическо бъдеще ги очаква. Като държава трябва да им представим план и да обясним на хората, че това предстои да се случи, за да няма социални сътресения, коментира премиерът Янев.

По думите му е време за смислен дебат по темата за бъдещето на ядрената енергетика, като по негово мнение тя има своето място и в бъдеще, тъй като имаме реактори, които са купени и трябва да бъдат поставени където е икономически по-изгодно – дали на площадката в Белене или в Козлодуй.

Янев коментира и проекта на Кирил Петков и Асен Василев. "Аз не съм казал, че подкрепям този проект, а, че бих гласувал за подобен проект. Думите ми бяха извадени от контекста и изкривени", каза още той.

Според него нямало връзка между плана за възстановяване и Северна Македония. "Експертната част на плана е завършена, той е готов, последният елемент е необходимостта да се намери съгласие по темата енергетика. Свързано е преди всичко с въпроса за затварянето на централите, които работят на въглища. Това е сериозен дискусионен въпрос в Европа в светлината на Зелената сделка за постепенно намаляване на въглеродните емисии.

Нашата изходна точка е националната стратегия, приета през 2019 г., според която началото на затварянето на "Мариците" е 2035 г. В преговори сме с Европейската комисия да дискутираме и по-късна дата – 2036-а или 2038-ма. Това нещо ще се случи буквално през следващата седмица. Нашите позиции са готови на експертно ниво, ще ги уточним в понеделник. Този срок ще бъде предмет на дискусиите през следващата седмица".

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Волгин: Най-голямата опасност за Радев е да повярва, че е спечелил

В този момент най-големи шансове да спечели президентските избори има настоящият държавен глава. Румен Радев има не само предимството на институционалния авторитет. Това заяви Петър Волгин в свой коментар пред БНР. Най-големият му коз е, че по време на първия си мандат успя да се позиционира като основен противник на […]