Стефан Янев: Почти всички партии се опитаха да купуват гласове

NetNews

Почти всички партии са се опитали да купуват гласове за парламентарния вот. Това каза в ефира на „120 минути“ по bTV служебният премиер Стефан Янев. Той не пожела да коментира обаче защо служебният вътрешен министър Бойко Рашков спомена само ГЕРБ в седмицата преди изборите. Министър председателят коментира още, че служебният кабинет се е справил добре с организацията на вота и отдава критиките на политическото говорене в предизборна обстановка.

69 дни на власт

Според Янев Служебното правителство се е справило с една от основната си задача – организацията на изборите. Той коментира, че вотът е бил честен и българските избиратели са имали възможност да покажат на критиците на машинния вот, че са достатъчно интелигентни, за да се справят с предизвикателството. „Най-интересният момент е какво е състоянието на държавата след изборите – каква е обстановката. Мнозинството от българските граждани не отидоха до урните, защото партиите трябва да намерят начин техните послания да стигат до гражданите. За съжаление, аз не видях да се случи този диалог, напротив, резултатът, че голяма част от гражданите не отидоха до урните, най-вероятно се дължи точно на това“, заяви Янев.

Отстраняването на Иван Гешев

Служебният премиер заяви, че оценка за работата на обвинител №1 Иван Гешев са я дали хората миналата година по време на протестите. По думите му тяхната оценка не е променена: „Хората искат оставката му, хората искат поведение на прокуратурата по начин, по който да бъде възстановена справедливостта в държавата. В това отношение, с действията си, като ръководител на прокуратурата, г-н Гешев за една година не показа различен тип поведение. В мотивите на министър Рашков, представени на министър Стоилов, има достатъчно данни, без да съм юрист – дават основание да се търси такъв вид поведение“.

Янев посочи, че в момента Висшият съдебен съвет е на ход да прецени дали аргументите имат правна тежест. „Оронването на престижа на българската прокуратура е сериозен аргумент, предполагам, че ВСС ще се произнесе. За мен е важно това да се случи в рамките на установените правила и рамките на закона“, допълни служебният премиер.

По думите му искането идва сега, защото вече има готов доказателствен материал. „Всяко едно действие е политическо или не, спрямо трактовката на този, който иска да го насочи в определена посока. От гледна точка на медийните публикации, те са свързани точно с тази част за оронването на престижа на прокуратурата. На базата на много медийни публикации може да се извади такъв извод и да се търсят доказателства“, заяви Янев.

Изборите и изчегъртването

Янев коментира, че според него работата на служебния кабинет не е повлиявала на изборния резултат на ГЕРБ. „И с действията си, и с поведението си сме показали, че действаме надпартийно, в рамките на закона. В този смисъл, ако приемем, че има обвинение за работата на отделните министри, че те са действали пристрастно в полза или против някоя партия, аз го отдавам на нормалното политическо говорене в предизборна обстановка“, посочи министър-председателят.

Той заяви, че работата на МВР е била съсредоточена в предотвратяването на практики, свързани с търговията на гласове. „Органите на МВР показаха една фокусирана работа, дисциплина и действие в рамките на закона“, уточни Янев. На въпрос дали знае кои партии са се опитали да купуват гласове, премиерът отговори „почти всички“. Той не пожела да коментира обаче защо служебният силов министър Бойко Рашков спомена само ГЕРБ.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Километрична опашка от гастарбайтери на "Калотина" за влизане в България

Над 5 часа се чака за влизане от Сърбия в България на граничния пункт "Калотина". Колата от автомобили е близо 10 км. Сръбските власти спират автомобилния трафик още преди последния тунел на магистралата от Ниш, за да няма чакащи коли в тунела. На "Калотина" работят всички гишета, но колоната не […]