Столичната община взе 60 млн. евро

NetNews

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Столичната община подписаха рамков заем на стойност 60 млн. евро в подкрепа на устойчивата градска мобилност в столицата на България, съобщиха от Столичната община.

Средствата от ЕИБ помагат на Столична община да постигне своята цел за изграждане на екологично устойчива транспортна система, която подобрява ежедневието на гражданите.

В съответствие с целите на Общия устройствен план на София и на Плана за устойчива градска мобилност на Столична община за 2019-2035 г., ЕИБ ще финансира проекти, които включват изграждане и възстановяване на отсечки от пътната и уличната мрежа, част от трамвайната мрежа и пешеходната и велосипедната инфраструктура. Наред с това, може да бъде осигурена подкрепа и за проекти за обществен транспорт като закупуване на подвижен състав и монтаж на зарядни станции за електрически автомобили.

Лиляна Павлова, вицепрезидент на ЕИБ, заяви: „София е най-бързо разрастващият се град в България и е изправен пред предизвикателството да продължи своето развитие по екологично устойчив начин. Ние в ЕИБ, се радваме да предоставим този заем в подкрепа на устойчиви проекти за мобилност и да подобрим ежедневието на хората в София. Нашето финансиране ще повиши заетостта, ще подобри качеството на въздуха и ще превърне София в по-безопасно място, където придвижването става по-бързо и удобно.“

По думите на кмета на София: “Европейката инвестиционна банка е надежден партньор на София, който застава зад най-големите инфраструктурни проекти на София. С настоящата строителна програма ще изградим липсващи участъци от вътрешните градски рингове, които ще изведат трафика от центъра на града, ще намалят задръстванията и ще допринесат за по-чист въздух. С проектите за изграждане на бул. „Т. Каблешков“ и бул. „Филип Кутев“ ще подобрим мобилността в най-гъсто населените южни квартали, а с планираните булеварди в северната част на града, ще им дадем нов тласък за развитие. Знаков за София е „Зеления ринг“, който ще свърже с вело и пешеходни алеи големи квартали на града. Продължаваме изграждането и обновяването на трамвайни трасета, които подобряват транспортната свързаност. Осигурените средства ни дават възможност за кратък период да изградим инфраструктура с голям екологичен ефект, подобряваща качеството на живот в милионна София.”

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е институцията за дългосрочно кредитиране на Европейския съюз и е собственост на страните членки. Банката предоставя дългосрочно финансиране за обосновани инвестиции, за да допринесе за постигането на политическите цели на ЕС.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ротари и Ротаракт клуб в Дупница поздравиха децата с началото на новата учебна година

Уважаеми учители,скъпи ученици! Ротари клуб-Дупница и Ротаракт клуб- Дупница най-сърдечно ви поздравяват с началото на новата учебна година 2021/2022. Стартираме нашия образователен проект с послание. "Едно дете, един учител,една книга и една химикалка могат да променят света". Най-добрите посланици на доброто са децата, затова и ние от Ротари клуб-Дупница и […]