Столтенберг: Днес взехме историческото решение да поканим Швеция и Финландия да се присъединят към НАТО

NetNews

Лидерите на страните членки на НАТО взеха днес историческото решение да поканят Швеция и Финландия да се присъединят към НАТО. Това заяви на пресконференция в Мадрид генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Това решение е добро за Турция, добро е за Швеция и Финландия, добро е и за НАТО, каза Столтенберг след края на Северноатлантическия съвет на ниво държавни глави и правителствени ръководители. Той заяви, че Турция е оттеглила възраженията си срещу членството на двете скандинавски държави след интензивни преговори и благодари на правителствата на трите страни за постигнатото споразумение.

Турция блокираше до вчера присъединяването на Швеция и Финландия, защото двете страни са предоставили според турските власти убежище на членове на Кюрдската работническа партия (ПКК), която Анкара смята за терористична организация, както и на хора, свързани проповедника Фетхуллах Гюлен, обвиняван от турските власти, че стои зад неуспешния опит за преврат срещу турския президент Реджеп Тайип Ердоган през 2016 г.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Най-добрата храна за хората в стрес

Храни като риба, зеленчуци, ядки и яйца са незаменими за хора в стрес. Това каза Андрей Мартюшев-Поклад, консултант по здраве и уелнес за платформата Ponayu, в разговор с Ura.ru, съобщи БГНЕС. „По време на периоди на стрес значително се повишава нуждата на организма от определени вещества, които са от съществено […]