Столтенберг: Ще вземем под внимание опасенията на Турция за членството на Швеция и Финландия в НАТО

NetNews

Генералният секретар на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) Йенс Столтенберг заяви след среща с турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че опасенията за сигурността на Турция във връзка с разширяването на алианса трябва да бъдат разгледани, предаде БНР.

Столтенберг каза, че Турция е ценен съюзник на НАТО и че нейните притеснения относно кандидатурата на Швеция и Финландия за членство в алианса трябва да бъдат взети под сериозно внимание.

В понеделник турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че няма да подкрепи намеренията на Швеция и Финландия да се присъединят към НАТО, като ги обвини, че приютяват терористи от Кюрдската работническа партия и от организацията на Фейтулах Гюлен – ислямския проповедник, когото Ердоган вини за опита за преврат през 2016 година.

Междувременно финландският премиер Сана Марин отбеляза, че въпросите, които Анкара има по отношение на присъединяването на Хелзинки към Организацията на Северноатлантическия договор, могат да бъдат разрешени чрез дискусия. Това каза Сана Марин в специалното предаване на Yle (националната публична компания за радиоразпръскване на Финландия) в понеделник вечерта.

„Предполагам, че ще станем член на НАТО тази година“, каза тя и добави, че финландските власти не разбират защо Турция е променила мнението си за присъединяването на страната към алианса, тъй като преди това Анкара е уверила Хелзинки в подкрепата си.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Още няма задържани за стрелбата в София

Все още няма информация за задържани след престрелката на бензиностанция на Околовръстен път в София снощи, предаде БНТ. Полицията е иззела видеозаписите от камерите в района. След престрелката двама души са в болница, като единият е с опасност за живота. Двамата са простреляни в краката. По първоначална информация до престрелката […]