Съвети за подобряване на паметта

NetNews

Паметта е нещо, с което боравим всеки ден. Тя ни е нужна не само за да си спомняме важна информация, но и за да работим, да общуваме с хора от личния, социалния и професионалния ни кръг, за да усвояваме нови знания и умения.

На практика способността на мозъка да запомня всякакъв вид информация, да я класифицира и да я използва в нужния момент, е истински феномен. Но в стресовото ежедневие, наситено с динамика и ангажименти, както и в морето от информация, която залива мозъка ни, е лесно да се изгубим, пише Флагман.

Ако понякога се чувствате сякаш паметта ви отслабва и не можете да се сещате за елементарни неща, не сте сами. Много хора изпитват затруднения да се съсредоточават, да запомнят нова информация или да я извикват в главата си, когато им е нужна без изобщо да страдат от деменция или друг вид състояния, засягащи паметовите процеси и механизми.

За щастие има някои полезни начини да тренирате паметта си, да я опресните, да я стимулирате да действа блестящо. Ето 5 от тях:

1. „Нахранете“ мозъка си

Храната, която консумирате, има огромно значение за функциите на мозъка. Той се нуждае от важни хранителни вещества, за да работи оптимално. Ако постоянно сте на ограничителни диети, това със сигурност оказва негативно влияние върху паметовите процеси и способността на мозъка да работи на максимален капацитет. Може да се чувствате неенергични, уморени, да усещате мозъчна мъгла.

За да подобрите паметта и мозъчните функции, ограничете добавената захар, рафинираните зърнени и тестени храни, преработените и готови продукти. Увеличете приема на животински и растителни протеини, здравословни мазнини и антиоксиданти. Опитайте се да поддържате стабилни нива на кръвната захар, съветва mindbodygreen.com.

2. Наблегнете на омега-3 мазнините

Омега-3 мастните киселини са много важни за когнитивната функция. Те са жизненоважни за подобряването на паметта. Срещат се предимно в рибата, морските дарове, водораслите, но и в ядките и семената, в авокадото, в зехтина. Ако редовно приемате достатъчни количества омега-3 мастни киселини, работата на мозъка се подобрява, както и на сърцето, сочат данни от изследвания, цитирани от mindbodygreen.com.

3. Движете се повече

Упражненията и движението помагат на тялото да извършва нормално всички функции. Това важи и за мозъка. Ако водите заседнал начин на живот, паметта ви може да стане по-ленива заради това. Редовните физически натоварвания, дори неинтензивните, оказват положително влияние върху мозъчната дейност, като стимулират кръвоснабдяването на мозъка и доставят ценни хранителни вещества, важни за паметта.

4. Медитация

Медитацията е една полезна практика за мозъка, защото спомага за намаляване на стреса. Според редица проучвания, медитацията може да удължи теломерите (специфични маркери за дълголетие). Практиките на успокояване на нервната система, дишането и освобождаването на съзнанието от препускащи мисли допринася за подобряване на способността на мозъка да научава нова информация и да борави с наличната по по-бърз и качествен начин.

5. Спете достатъчно

Сънят е един от най-важните за мозъка механизми. За да имате блестяща памет, мозъкът трябва да получава редовната си доза почивка, за да може да извърши и систематизира процесите на класификация на информацията от деня. Сънят е и фактор за намаляването на стреса, който влияе негативно на паметта. Мозъкът и паметта се нуждаят от редовен сън всяка нощ по едно и също време.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

ДБ предложи мерки за "депутинизация" на страната

Мерки за депутинизация на България поиска парламентарната група на “Демократична България” чрез декларация, прочетена от трибуната на Народното събрание от председателя на групата Христо Иванов. Това предизвика поредния за деня скандал в пленарната зала, съобщи бТВ. В декларацията се посочват нови приоритети, които партията иска от коалиционните си партньори. Те […]