Съдебната система в България е благосклонна към пияните и дрогирани зад волана

NetNews

Съдебната система в България е благосклонна към пияните и дрогирани зад волана, се казва в позиция на Европейския център по транспортни политики по повод искането на адвокатите на Явор Бахаров за отмяна на текстове, свързани с тестването на водачи за алкохол и наркотици.

Правосъдната система в България не може да бъде наречена съвършена. Правоприлагането създава редица парадокси, понякога дори абсурдни изключения, и невинаги правата на индивида могат да бъдат гарантирани. За подобен правен проблем Европейският център за транспортни политики сигнализира още през месец април, като насочи вниманието на Главния прокурор и Министерството на правосъдието към някои сериозни дефицити при разследването на пътно-транспортни произшествия. Сред тях е и липсата на възможност всяка от страните да бъде представена максимално обективно в правораздавателния процес, поради невъзможността за възлагане на експертизи на лица, които не са вписани в регистрите на съда. Откакто това предложение за създаване на междуведомствена работна група беше внесено, мина доста време, а заинтересоваността на прокуратурата и Министерството на правосъдието остават все така нищожни към тези теми.

Един от най-съществените правни казуси, които пряко засягат пътната безопасност, е процедурата за установяване на наличието на алкохол и наркотични вещества и това дали даден водач е карал или не под тяхно влияние. Несъвършенствата на процесите по установяването дали някой е употребил или не са значителни и това позволява на системни нарушители да продължават да управляват автомобилите си, което понякога завършва с отнемането на живот на невинни. Такъв показателен пример е катастрофата от 19 април тази година, при която загина телевизионният водещ Милен Цветков.

При друг подобен случай през 2018 г. пострада водещата Милена Милотинова. При този пътен инцидент водач е навлязъл в насрещното и е ударил челно пътното превозно средство, в което е била водещата. В този конкретен случай виновният водач не е бил употребил наркотични вещества или алкохол, но е бил под въздействието на лекарства, които имат негативно влияние върху реакциите на водача и са противопоказни за употреба при управление на автомобил. Две години след инцидента следствието продължава.

Друг фрапиращ случай от тази година бе задържането на актьора Явор Бахаров, който е карал под въздействието на наркотични вещества. Той бе осъден на една година ефективно излежаване на присъдата. Сега адвокатите на актьора се опитват да убедят ВАС да отмени някои текстове от наредбата за установяване на употребата на алкохол и наркотици, която се използва от МВР.

Това е опасна тенденция на оспорване на правилата и нормите от страна на водачи, които доказано системно нарушават правилата. Тази тенденция приучава всички, че нарушаването на правилата на движение е простима грешка, която с правни трикове ще им позволи да избегнат наказанието, което по принцип би трябвало да ги дисциплинира.

Проблемът с пияните и дрогираните водачи е не само проблем на българската правораздавателна система, това е световен проблем и не случайно един от приоритетите на ЕС е именно борбата с точно такива шофьори. Примерът с Милен Цветков и Милена Милотинова нагледно показват как когато една грешка не получава своето справедливо наказание навреме, води до смърт или тежки последствия за потърпевшите, които все пак са оцелели след тежък пътен инцидент.

Европейският център за транспортни политики по-скоро следва да окуражи българския съд за това да не проявява снизхождение към подобни прояви на грубо потъпкване на законите. В същото време нашите експерти отново биха искали да призоват за експертен диалог по въпросите на пътната безопасност с участието на главния прокурор, министъра на правосъдието, Народното събрание и всички заинтересовани страни, за да се създаде набор от правни документи, които няма да позволяват на виновните водачи толкова лесно да се изплъзват. Защото ако този път инцидентът се е свел до това някой да бъде задържан, понеже е криволичел по пътя, в друг случай можеше да завърши и със смъртта на невинен. Трябва ли да чакаме това да се случи отново, за да вземем адекватни мерки?

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Десетки удавени след потъването на риболовен кораб

Руски риболовен кораб потъна в Баренцово море, близо до архипелага Нова земя в Архангелска област. На борда на плавателния съд е имало 19 души, всичките от които – граждани на Руската федерация. По предварителни данни са загинали 17 от тях, намерено е тялото на само един човек. Двама са спасени […]