Съдът не успя да осъди полицай за поискана „почерпка“

NetNews

Столичен полицай се размина с присъда за подкуп, след като прокуратурата е решила, че не може да му повдигне такова обвинение, защото бил поискал от шофьор само „почерпка“, пише news.lex.bg.

Това става ясно от присъда на Софийския апелативен съд (САС), който пише, че подсъдимият е поискал подкуп, след което е извършил и длъжностно престъпление, но го осъжда условно само за второто.

Става дума за проверка на столичния булевард „Никола Й. Вапцаров“ от есента на 2018 г., когато двама полицаи спрели автомобил заради неправилен завой, а след като шофьорът дал документите си, униформените му казали, че е и с изтекла застраховка „Гражданска отговорност“. След това му обяснили, че нарушението е сериозно и глобата е 400 лева, при което единият полицай се отдалечил от колата.

Шофьорът поискал да разбере как може да плати глобата, а останалият до автомобила служител му казал, че може да го пуснат, ако почерпи. Мъжът попитал дали това не е незаконно, на което полицаят му отговорил, че е незаконно, но такова е и шофирането без застраховка.

След няколко разменени реплики за незаконната почерпка, шофьорът бил освободен, без да плаща, а след това полицаите записали в докладната записка, че той обещал веднага да отиде да поднови застраховката. Мъжът обаче запомнил номера на патрулката и се обадил на 112, за да подаде сигнал, че му е поискан подкуп.

Първоначално полицаят е бил обвинен за поискан подкуп, но то отпаднало и в съда бил внесен обвинителен акт за престъпление по служба – за това, че служителят на МВР не е документирал констатираните нарушения.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

8 любопитни факта за Черно море, които може би не знаете

Черно море, наричано в миналото Евксински понт, е един от големите водни басейни и известно вътрешно море. Крайно море на Атлантическия океан, разположено между Източна Европа и Западна Азия, то е било легендарно векове наред. Морето е популярно не само заради името си, което предполага, че то има доста враждебна […]