Създателят на INSAIT разкрива тайните на изкуствения интелект

AdminNetNews

България отвори световен център за технологии и изкуствен интелект. Институтът е специално звено към Софийския университет и ще работи съвместно с двата най-големи технологични университети в Швейцария. Създателят на института е проф. Мартин Вечев.

„Бих казал, че съм мечтател, но и човек, който може да работи дълго по нещо, което не се получава. Играех игри в техническия университет, така започна интересът ми към технологиите”, споделя пред „Нова телевизия“ той.

По думите ми терминът изкуствен интелект е много широк и се ползва понякога неправилно.

„Изкуственият интелект може да помогне за ранната диагностика, за спасяването на човешки животи”, обяснява той.

Проф. Мартин Вечев добавя, че идеята за INSAIT се появява много отдавна.

„От малък слушах за легендарните центрове за технологии. Някъде през 2003 година взех решението, че искам да създам такъв институт.

Проф. Вечев казва, че учените са мечтатели.

„Не очакваме процесът да е лесен, това е една от най-конкурентните сфери. Заради това предлагаме финансови възнаграждения, съпоставими с топ институтите по целия свят”, допълва още той.

Целта на института е да бъде един от топ 10 институтите в света.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

ЮАР: Наводненията причиниха смъртта на над 440 човека

Спасителните екипи в южноафриканската провинция Квазулу-Натал продължиха и днес да издирват безследно изчезналите десетки хора заради свлачищата и наводненията, причинили смъртта на над 440 човека, предаде Ройтерс. Наводненията, предизвикани от започналите преди седмица проливни дъждове, оставиха хиляди хора без покрив, прекъснаха подаването на електричество и вода и затрудниха работата на […]