Сърбия: Против санкциите сме, но подкрепяме Украйна

AdminNetNews

Белград води принципна външна политика, когато става въпрос за конфликта с Украйна, и е против въвеждането на санкции срещу Русия, каза сръбският премиер, Ана Бърнабич, пред сръбската национална телевизия Ер Те Ес.

Единствената ни принципна позиция в момента е, че сме против въвеждането на санкции срещу Руската федерация, както и че уважаваме териториалната цялост на Украйна и считаме за много неправилно нарушаването на териториалната ѝ цялост, посочи Бърнабич.

Тя подчерта, че Сърбия не балансира що се отнася до конфликта в Украйна, а води напълно ясна външна политика на защитата на собствените си интереси.

„Всички, които сега спекулират дали новото правителство ще трябва да наложи санкции на Русия или не, дали ще трябва да решава на коя от двете страни е, правят това вече от девет години и не се научиха, че само когато защитават интересите си, това не е избор между двете страни или балансиране, а провеждане на принципна външна политика и най-труден начин за водене на външна политика“, обясни премиерката.

Бърнабич отрече спекулациите в медиите, че вече е било договорено да бъдат наложени санкции срещу Русия.

„Нищо не е обещано, нищо не е договорено. Всичко, което казваме на нашите граждани, винаги казваме истината. Единствената ни принципна позиция в момента е позицията, приета от Съвета за национална сигурност, която беше потвърдена от правителството с приемането на заключение, че сме против въвеждането на санкции срещу Руската федерация, както и че уважаваме териториалната цялост на Украйна и считаме за много неправилно нарушаването на тази териториална цялост“, заяви Бърнабич, предаде БТА.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Хванаха 50 000 къса цигари контрабанда в камион на ГКПП „Оряхово“

При съвместна проверка на митнически служители от ТД Митница Русе и служители на Гранична полиция бяха открити 50 000 къса цигари с български акцизен бандерол, укрити сред легалната стока в товарен автомобил. На 17.04.2022 г. вечерта на ГКПП „Оряхово“ служителите на Гранична полиция спират товарен автомобил, движещ се в посока […]