Сърбия ще получи 49,6 милиона евро за газопровод с България

NetNews
Сърбия ще получи 49,6 милиона евро за газопровод с България

Снимка: БГНЕС

Европейският съюз (ЕС) и Сърбия финансират нов газов интерконектор между Сърбия и България, чието изграждане ще започне утре и се планира да приключи през четвъртото тримесечие на 2023 г., съобщиха от Инфоцентъра на ЕС.

Проектът за изграждане на газовия интерконектор Ниш-Цариброд-България ще бъде финансиран отчасти чрез безвъзмездни средства от ЕС в размер на 49,6 милиона евро, както и с 25 милиона евро изгоден заем от Европейската инвестиционна банка, с който Сърбия ще плати част от газопровода през нейната част.

До момента Сърбия е заделила 7,5 милиона евро за този проект. Газовият интерконектор ще свърже град Ниш с българската столица София, а капацитетът за пренос е 1,8 млрд. куб.м. газ годишно. Както е предвидено в проекта, новият газопровод ще осигури допълнително 80% увеличение на капацитета в сравнение с текущите годишни нужди на Сърбия, които са около 2,4 милиарда кубически метра газ годишно.

Новият газопровод Ниш-София, заедно с новият газопровод в процес на изграждане между Гърция и България, ще диверсифицира енергийните източници в Сърбия и региона на Западните Балкани и ще разшири източниците на доставки. Този проект ще осигури по-лесен газов достъп и на места, които не са имали такъв досега – Бела Паланка, Пирот и Димитровград.

ЕС предоставя безвъзмездна подкрепа за целия енергиен сектор на Сърбия в размер на 100 милиона евро за 2022 г., включително 49,6 милиона за този проект.

„Поради значително по-малкото замърсяване на околната среда и по-голямата гъвкавост по отношение на производството на електроенергия, природният газ идва като опция за преходно изкопаемо гориво към напълно възобновяеми източници. Преминаването към природен газ би позволило на градовете и общините с развити системи за централно отопление в Сърбия да изграждат високоефективни, малки комбинирани системи за отопление и производство на електроенергия“, се казва в изявлението на Инфоцентъра.

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Защо липсват рекламодателите преди Зимните игри в Пекин?

Броени дни преди церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри през 2022 г., на телевизионните зрители по света може да бъде простено, че са забравили датата или дори, че те се провеждат в Пекин, Китай. За разлика от всички игри в скорошната история, близо 20-те официални международни и национални олимпийски […]