Със 130 гласа „за“, 45 – „против“ и 20 – „въздържали се“ НС прие на първо четене актуализацията на бюджета /ОБЗОР/

NetNews

След двудневни дебати Народното събрание прие на първо четене актуализацията на държавния бюджет до края на годината. От ГЕРБ гласуваха "против", а от ДПС "се въздържаха", предаде БНТ.

Всички партии имаха някакви забележки към проекта, представен от служебния кабинет. Въпреки това те го подкрепиха. Какви са разчетите – растеж на БВП от 3,5%. В разходната част са предвидени милиард и 300 млн. или това е процент от БВП. Структурата по пера – най-много средства- 400 млн. за бизнеса, 222 млн. за социални дейности и 200 млн. за здравеопазване.

Дебатът за бюджета се превърна в политически. ГЕРБ обвини останалите партии, че абдикират от отговорност.

"Ние няма да подкрепим бюджета и ще гласуваме "против", защото – първо нямаме доверие на служебното правителство и второ, няма да подкрепим, защото не участваме в управляващото мнозинство. Няма как да подкрепим позиция на опозицията", заяви Тома Биков от ПГ на ГЕРБ-СДС.

От БСП и "Изправи се БГ! Ние идваме!" обвиха ГЕРБ, че умишлено са оставили държавата без пари, за да се наложи сега актуализация на бюджета.

"Г-н Биков, вие не сте от управляващото мнозинство и това е една първа стъпка. Подпечатахте една политика и бюджетът, който сега променяме, е последният отпечатък на политиката, водена от ГЕРБ", допълни Крум Зарков от ПГ на "БСП за България".

"Поведението на ПГ на ГЕРБ изглежда като саботаж, като един бойкот, затова да се нормализира животът на хората, да бъдат подкрепени в условията на криза след хаоса и източването на публични пари, на което бяхме свидетели през последните 11 години", добави Мая Манолова, председател на ПГ "Изправи се! Ние идваме!".

От партията на Трифонов и ДПС разкритикуваха бюджета, с мотива, че повтаря модела на ГЕРБ за харчене чрез министерски постановления, а не чрез политики, одобрени от парламента.

"Ние от ИТН ще подкрепим на първо четене бюджета. Проблемът е, че е направен по тертипа на ГЕРБ, като се дава възможност на правителството да харчи огромни средства и да ги насочва към сектори с приятелски фирми и това Слава богу може да се оправи от Народното събрание между двете четения и ИТН ще работи в тази посока, за да не може кабинетът да харчи както си иска и да облагодетелства някакви хора", каза Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

"Демократична България" ще подкрепи актуализацията на първо четене. Очевидно бюджетът се нуждае от актуализация и поради пандемичната криза, и поради новата вълна на COVID-19, която вече става все по-силна и с евентуални проблеми, вследствие на бежанска криза в България", коментира Найден Зеленогорски от ПГ на "Демократична България".

"Това е порочният модел и вие го продължавате и това ми били някои новости в политиката. Ако това са новости, ви съветвам да не правите партия. Ние не се притесняваме, че още някой ще дойде на политическата сцена", заяви Йордан Цонев, заместник-председател на ПГ на ДПС.

"Г-н Цонев, благодаря за коментарите по бюджета. Шегите – извън тази зала. Искам да ви призова да гласувате "за" актуализацията и поемам отговорността между първо и второ четене да работя с депутати за корекции и, ако парламентът реши, НС да ги приеме", каза още служебният министър на финансите Асен Василев.

Със 130 гласа "за", 45 – "против" и 20 – "въздържали се" Народното събрание прие на първо четене актуализацията на държавния бюджет, предложен от служебния кабинет.

Всички парламентарно представени партии ще представят нови редакции на актуализацията на бюджета между първо и второ четене.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Защитен свидетел: Бюрото спаси живота ми

Свидетел, намиращ се под охрана Бюрото по защита проговори прред bTV. Срещата бе на тайно място, определено от Бюрото. Мъжът се представя с псевдонима Виктор Суворов. Виктор Суворов е литературният псевдоним на съветски офицер разузнавач, дисидент, който дезертира от СССР в Обединеното Кралство. Задочно е осъден на смърт за държавна […]