С какъв пробег Tesla Model 3 вреди на околната среда по-малко от кросоувър с ДВГ?

NetNews

Въздействието върху околната среда от производството на електрически автомобили се отчита редовно от Toyota, която активно популяризира хибридните си превозни средства. В същото време обаче независимите експерти имат своя гледна точка за "безопасността" на такива машини за околната среда. Експертите успяха да установят, че въглеродният отпечатък на електрическия автомобил Tesla Model 3 за първи път е по-висок от този на японския SUV Toyota RAV4 с традиционен двигател под капака.

Wall Street Journal се обедини с учени от университета в Торонто и проведе собствено изследване. Според техните наблюдения с пускането на масовия седан Model 3 се отчитат емисии на парникови газове от 12.2 тона. По този важен показател електрическата кола изпреварва RAV4 – около 7.4 тона. Това е така, защото за електрическите автомобили са необходими батерии и тяхното производство не е възможно без специални метали. Тяхното извличане от своя страна вреди на околната среда.

По време на работа електрическата кола се оказва по-екологична: емисиите на вредни вещества са с 34% по-ниски от тези на кросоувър с двигател с вътрешно горене. Когато пробегът на двата автомобила е около 33 хиляди километра, въглеродният им отпечатък е почти еднакъв. След това обаче Tesla ще започне да замърсява околната среда по-малко. И при пробег от 320 хиляди километра отрицателното въздействие на RAV4 върху околната среда ще бъде два пъти по-голямо от това на американския електрически седан. Оказва се, че електрическите автомобили стават по-екологични само при продължителна употреба.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Защо Китай ваксинира първо младите?

В момента Китай ваксинира срещу COVID-19 над 60-годишните граждани, които са в добро здраве. От Държавния съвет заявиха, че резултатите от първите две фази на клиничните изпитвания при възрастните и данните от масовото ваксиниране в чужбина са показали сравнително ниска честота на нежеланите реакции, пише Радио Китай. За разлика от […]