С колко инфлацията удари хранителните стоки

NetNews

Американците, които искат да се запасят с основни хранителни продукти в супермаркета, трябва да платят значително повече за тях, отколкото преди година. Повишаването на индекса на потребителските цени оскъпи всички видове стоки, тъй като дългосрочните ефекти от пандемията причинена от коронавируса все още оказват влияние върху глобалните вериги за доставки, а руската инвазия в Украйна остави пазарите в хаос. Последните нива на инфлация в САЩ са доста над тези в други индустриализирани нации, например в Европа, и надхвърлиха 9% на годишна база през юни.

Цената на яйцата се повиши с 30% в периода юни 2021 г.-юни 2022 г., а маслото, брашното, пилешкото и млякото също показаха някои от следващите най-големи повишения на цените.

Увеличението на цените на храните като цяло се задържа над средното ниво от 10,4%, като цените в магазините се повишиха с 12,2%, надхвърляйки по този начин разходите за храна извън дома, които се повишиха само със 7,7%.

Млечните продукти са един от храните, които са най-засегнати от инфлацията, като общо са поскъпнали с над 13,5% за една година. Пресните зеленчуци са поскъпнали с 6,5%.

Храната и енергията се считат за най-нестабилните артикули в индекса на потребителските цени. Ценови колебания претърпяха продуктите с минерални масла. Въпреки че цената на енергията се е повишила с 41,6% през последните 12 месеца и 24,5% през годината преди това, тя също е спаднала с 12,6% между юни 2019 г. и юни 2020 г. И все пак, дори когато се извадят все по-скъпите категории храни и енергия годишно увеличение от 5,9% все още остава извън общото увеличение на CPI от 9,1%.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Франция празнува! В Париж започна парадът по повод Деня на Бастилията

Традиционният парад в Париж по повод френския национален празник започна с преминаване на авиационната група „Патрулите на Франция“, при което небето над френската столица се оцвети в синьо, бяло и червено – цветовете на френския трикольор. Парадът се провежда в стратегически момент, когато войната се завърна на европейския континент, предаде […]