Тайван е под светлините на прожекторите след войната в Украйна

NetNews

Международната общност обръща все повече внимание на заплахите на Китай, отправени към Тайван – това заявиха от Министерство на външните работи на Тайван.

Ситуацията в Тайванския проток се е превърнала в гореща точка, тъй като Тайван е част от първата островна верига и ключов компонент в индо-тихоокеанската стратегия на САЩ за противодействие на Китай.

От министерството посочиха, че въпроси като талибаните в Афганистан и войната в Украйна засягат сигурността на Индо-тихоокеанския регион и също таа са тясно свързани с регионалните противоречия между САЩ и Китай. Пекин продължава да изпраща военни самолети и кораби около Тайван, подкопавайки мира и стабилността в протока.

Китайската комунистическа партия също повиши напрежението в Източно и Южнокитайско море, посредством приемането на своя Закон за бреговата охрана.

От Министерство на външните работи подчертаха, че доколкото отношенията между САЩ и Китай стават все по-обтегнати, Тайван се превръща в основна точка в Индо-тихоокеанския регион, където глобалната демократична общност се бори срещу авторитарното влияние. Тайван трябва да се възползва от благоприятната си стратегическа ситуация, за да засили съществуващите отношения на сътрудничество със страни, споделящи сходни ценности.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Дузпа в 8-та минута от 4 продължение доближи Тотнъм до Шампионската лига

Тотнъм спечели с 1:0 домакинството си на Бърнли в предпоследния кръг от Висшата лига и така си върна, макар и временно, четвъртото място в класирането. Успехът дойде след поредното изключително спорно решение на съдиите в английския шампионат. „Шпорите“ получиха дузпа в 8-та минута от обявените 4 продължение на първата част […]