Тайван издава наръчник за оцеляване във война заради Китай

NetNews

Във вторник тайванските военни за първи път публикуваха наръчник за гражданска отбрана, който дава на гражданите насоки за оцеляване при военен сценарий, тъй като нахлуването на Русия в Украйна насочва вниманието към това как островът трябва да отговори на натиска на Китай.

Китай никога не се е отказвал от използването на сила, за да постави Тайван под свой контрол, и през последните две години засили военните си действия в близост до острова, за да го принуди да приеме претенциите му за суверенитет.

В наръчника на Тайван подробно е описано как да се намират бомбоубежища чрез приложения за смартфони, запаси от вода и храна, както и съвети за изготвяне на комплекти за първа помощ при извънредни ситуации, предаде „Ройтерс“.

Планирането на наръчника предхожда нападението на Русия над съседната страна, което предизвика дебат относно последиците за Тайван и начините за повишаване на готовността, като например реформи в обучението на резервистите.

Още по темата

8 апр 2022 02:30

32

7 апр 2022 21:40

16

4 мар 2022 11:45

49

„Предоставяме информация за това как гражданите трябва да реагират в случай на военна криза и възможни бъдещи бедствия“, заяви на онлайн пресконференция Лю Тай-и, служител на отдела за мобилизация на всички отбранителни сили към министерството.

Това ще даде възможност за подготовка за безопасност и ще помогне на хората да оцелеят, добави той.

Той заяви, че наръчникът, който се основава на подобни ръководства, издадени от Швеция и Япония, ще бъде допълнително актуализиран с местна информация, като например местата за подслон, болници и магазини за ежедневни нужди.

В наръчника са използвани комикси и картинки със съвети за оцеляване при военно нападение, като например как да се различават сирените за въздушно нападение и начини за укриване от ракети.

Тайван не е съобщил за признаци на предстояща инвазия, планирана от Китай, но е повишил нивото си на тревога от началото на войната в Украйна, която Москва нарича „специална военна операция“.

Президентът Цай Инг-уен неведнъж се е заричала да защитава острова и наблюдава широка програма за модернизация, за да направи силите си по-мобилни и по-трудни за атакуване.

Освен представените миналата година планове за реформиране на обучението на резервните сили, правителството се стреми да удължи задължителната военна служба над четири месеца.

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Румъния подготвя подкрепа за граждани и предприятия

Снимка: БГНЕС/EPA Румъния планира нов пакет за подкрепа на населението и предприятията в страната, съобщи Euractiv. Очаква се първите действия да бъдат обявени в началото на май. Темата беше обсъдена от премиера Николае Чука на среща на кабинета. Възможно е подкрепата за определени сфери да продължи и през следващата година. […]