Тайван отказа да купи нови хеликоптери от САЩ – твърде скъпи са

NetNews

Тайван се е отказал от плановете си да купи от САЩ нови модерни хеликоптери за борба с подводници с аргумента, че са прекалено скъпи, съобщи Ройтерс.

По-рано Тайван беше обявил, че възнамерява да придобие 12 хеликоптера Ем Ейч-60Ар, произвеждани от американската компания „Сикорски“. Тайвански медии обаче съобщиха, че САЩ са отказали сделката, тъй като не отговаря на нуждите на острова.

Запитан в тайванския парламент за неотдавнашните промени в политиката за придобиване на нови оръжия от САЩ, министърът на отбраната Као Куанчъ посочи на първо място случая с хеликоптерите.

„Цената им е твърде висока, извън възможностите на страната ни“, обясни той.

Две други покупки на оръжия също бяха отложени – на самоходни гаубици M109A6 и на мобилни противовъздушни ракети „Стингър“.

Ракетите „Стингър“, произвеждани от американската компания „Рейтиън текнолъджис“, са много търсени в Украйна, където се използват срещу руските самолети. Доставките от САЩ обаче намаляха и има значителни пречки за производството на повече такива оръжия, отбелязва Ройтерс.

Тайван вече подписа договор за „Стингър“ и плати за тях, каза тайванският министър на отбраната. Той ще настоява САЩ да доставят ракетите.

„Ние не гледаме на продажбите на оръжия като на маловажен въпрос и имаме резервни планове“, добави Као, без да влиза в подробности.

Тайван твърди, че САЩ са му предложили алтернативи на самоходните гаубици M109A6, включително предназначени за монтиране на камиони ракетни установки, произведени от „Локхийд Мартин“.

Властите в Тайпе все още обмислят вариантите си по въпроса, заяви днес Као.

Тайван, за който Китай претендира, че е негова територия, провежда програма за военна модернизация, за да подобри своята отбрана и да повиши възможностите си да отблъсне евентуална китайска атака, включително с прецизни оръжия като ракети, отбелязва Ройтерс.

Президентката Цай Ингвен се застъпва за концепцията за „асиметрична война“, която включва разработването на високотехнологични, лесно преносими оръжия, които са трудни за унищожаване и може да бъдат използвани за прецизни атаки.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Уволнили незаконно бивш полицейски шеф

Пазарджишкият административен съд постанови, че уволнението на бившия директор на полицията в Пловдив старши комисар Йордан Рогачев е незаконно. Новината потвърди за Plovdiv24.bg самият Рогачев. През месец август миналата година той бе освободен от поста със заповед на министъра на вътрешните работи в служебното правителство Бойко Рашков. Причините за това […]