Тайван се нуждае от Малайзия за кризата с чиповете

NetNews

Помощта на Малайзия е необходима за разрешаване на кризата с глобалния недостиг на автомобилни полупроводници, особено що се отнася до окомплектоването им – сектор, засегнат от наложените в страната ограничения заради Covid-19, обяви тайванският министър на икономиката Уан Мей-хуа, цитиран от Ройтерс, предаде Investor.

Тайван е основен производител на чипове и стои в центъра на усилията за справяне с кризата, която засегна автомобилните заводи по целия свят.

В интервю, дадено късно в четвъртък в министерството, Уан коментира пред Ройтерс, че сам по себе си Тавайн не може да разреши проблема, защото веригата на доставки е изключително сложна.

„Всъщност проблемът е в Югоизточна Азия, особено в Малайзия, защото за известно време всички заводи затвориха врати“, посочва тя.

Проблемът е особено сериозен с окомплектоването на автомобилни чипове, тъй като компаниите в Малайзия предоставят услуги, каквито не се предлагат от тайванските фирми, добавя Уан.

„Сега фокусът е върху това Малайзия да започне отново производство възможно най-бързо. Знам, че Малайзия е започнала да възстановява производствения си капацитет в началото на септември и сега той е върнат на 80%, така че, ако капацитетът им се възстанови бавно, проблемът ще бъде решен бавно“.

Малайзия е вътрешният пазар на доставчици и заводи, обслужващи производители на чипове, като европейските STMicroelectronics и Infineon, както и големи автомобилни производители като Toyota Motor и Ford Motor.

Страната отговаря за около 13% от глобалното окомплектоване и тестване на чипове, а 7% от световната търговия с полупроводници минава през Малайзия. Местните заводи добавят стойност, като комбинират чипове с други компоненти преди финалната им доставка.

Глобалното търсене на чипове от Малайзия все още надхвърля предлагането след скока на броя на случаите на Covid-19, който засегна производството в момент, когато компаниите за автомобили и производителите на телефони и медицинско оборудване увеличават капацитета си, коментира през август директор от индустрията.

Миналия месец Белият дом притисна автомобилните производители, компаниите за полупроводници и други да предоставят информация за кризата с чиповете.

Пред репортери Уан настоя, че Съединените щати не задължават тайванските фирми и предоставянето на информация е доброволно, докато Вашингтон увери Тайпе, че няма да има изтичане на деликатна информация.

Ако фирмите имат нужда от помощ, правителството ще я предостави, допълва тя.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

„Берое“ попари „Локомотив“ (Пд) в края и спечели „Битката за Тракия“

„Берое“ победи „Локомотив“ (Пловдив) с 1:0 в среща от 10 кръг на първенството. През първата част „зелено-белите“ бяха по-активни, но не успяха да отбележат. Втората част бе равностойна, но „Берое“ стигна до успеха три минути края на мача след попадение на Омар Камара. Първата сериозна опасност дойде в 6' минута, […]