Талибаните мамят бивши лидери да се завърнат в Афганистан

NetNews

Бивш афганистански министър, избягал от страната, след като талибаните завзеха властта миналата година, се е завърнал, съобщава „Ройтерс“.

Това се случва след дадените от талибаните гаранции за сигурност като част от инициативата им за привличане на високопоставени лица.

Гулам Фарук Вардак, член на кабинета на бившите президенти Хамид Карзай и Ашраф Гани, е последният от редица завърнали се служители, посочват представители на талибаните. Настоящите управляващи в Афганистан се надяват тези служители да подкрепят правителството, което все още не е спечелило международно признание.

Вардак се е върнал от Турция, съобщи Ахмад Васик, говорителят на отдел, създаден от талибаните, за преговори за завръщането на високопоставени афганистанци от чужбина.

Сред останалите служители, за чието завръщане в страната се водят преговори, са бивш говорител на министерството на отбраната, бивш ръководител на националната енергийна компания на Афганистан и някои военни служители.

Повечето мислят за завръщане, коментира бившият министър на образованието Вардак след пристигането си. Той заяви, че чувства уважение и щастие в дома си, но предупреди, че не всички може да желаят да се завърнат в страната.

Повечето високопоставени служители избягаха от Афганистан, когато талибаните завзеха властта миналия август. Сред тях е и тогавашният президент Ашраф Гани, който сега е в Обединените арабски емирства.

Преди няколко седмици талибаните създадоха 9-членна комисия за преговори за завръщането на тези високопоставени служители. Тя има правомощията да осигури амнистия и сигурност на завръщащите се, както и да им намери работа в частния сектор.

От миналата година бивши държавни лица, особено служители по сигурността, са изправени пред репресии в цялата страна, твърдят международни организации и медии.

Източник: „Ройтерс“

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Турция се е отказала от военна операция заради Русия

Русия не одобрява провеждането на турска военна операция в един от регионите на Сирия, пише в. „Хюриет“, цитиран от БТА. По информация на изданието става въпрос за района около град Айн Иса в провинция Ракка. През този регион преминава стратегически важният път М4, свързващ районите Хасака, Ракка и Дейр ез […]