Талибаните са получили „наследство“ от САЩ – 48 самолета и вертолета

NetNews

Талибаните са получили в наследство от американското присъствие в Афганистан 48 бойни вертолета и самолета в изправно състояние след изтеглянето на САЩ от страната, съобщава в сряда Daily Mail, като се позовава на собствените си изчисления, предаде агенция "Фокус".

Изданието посочва, че в края на юни афганистанските военновъздушни сили се състоят от 167 единици техника (108 вертолета и 59 самолета). Преди превземането на Кабул от радикалното движение, 46 единици са прехвърлени в Узбекистан, включително 24 хеликоптера. Според американските военни преди последния полет от Афганистан те са повредили 73 самолета. Като се имат предвид тези данни, 48 самолета и хеликоптера са в ръцете на радикалното движение, но тяхното съотношение и техническо състояние не са известни с точност, пише Daily Mail.

Вестникът подчертава, че в ръцете на талибаните е попаднал самолетен парк, който надвишава броя на военновъздушните сили на 10 държави от НАТО, като Албания, Исландия, Люксембург, Латвия, Литва и Естония. Daily Mail също така посочва, че бойците на радикалното движение в сряда вече са се опитвали да използват вертолет за бойни цели в Панджшир. Експлоатацията на такова оръжие изисква обучени специалисти, пилоти и технически персонал. Талибаните набират пилоти от правителствените военновъздушни сили. Повечето от въпросните самолети и хеликоптери обаче са построени през 80 -те години на миналия век и се нуждаят от постоянна поддръжка и части. Освен това, както отбелязва вестникът, новите афганистански власти едва ли ще могат да си позволят управляеми ракети и други оръжия.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Преглеждат възрастни хора в 24 населени места

Възрастни хора в 24 населени места от 5 тютюнопроизводителни региона ще бъдат прегледани през есента по програмата за социална отговорност „Забавно лято, грижовна есен“ на фондация BCause в сътрудничество с Българска болнична асоциация (ББА) и финансовата подкрепа на Филип Морис България. Екипи от лекари специалисти по кардиология, гастроентерология, ортопедия, урология, […]