Татяна Дончева: Понякога си драскам, когато стоя на скучни форуми

NetNews

"След предложението на кабинета на Слави Трифонов, цялата парламентарна група реши, че няма да го подкрепи. Колегата Василев, който аз познавам и като адвокат на ЦСКА, беше написал един гневен пост, че аз съм изкарала всички некадърници и чалгари. Междувременно излезе указа на президента. Ние видяхме трудност как да се отиграе този указ, защото на практика той беше за избиране на Пламен Николов за министър-председател, а пък ИТН отказваха да предложат какъвто и да е акт на парламента, което заплашваше с конституционна криза. Юристите на президента заявиха, че ако ние не започнем процедурата, те ще бъдат принудени да чакат, независимо колко време им отнема. Така или иначе накрая се споразумяхме, че ще има акт на парламента, защото трябва да бъде взето някакво решение".

Това каза пред Сашо Диков в ефира на телевизия "Евроком" Татяна Дончева от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

"Това, което е зависело от мен да има въобще правителство в този парламент, смятам че добросъвестно съм го свършила. Провела съм разговори с достатъчно много хора, които по мои външни наблюдения са много по-смели. Не крия, че съм говорила с десетина от депутатите на ИТН. При Радостин съм отишла като колега при колега. Аз смятам, че тяхното поведение е безотговорно – да се пречи всячески за съставяне на правителство е безумно", каза още Дончева.

По думите ѝ ИТН предлагали съвършено неизвестни неща, които една дума не били казали по време на кампанията. Според нея разговора ѝ в кантората на Радостин Василев не е продължил два часа, защото не бил толкова сериозен.

"Темата е била тази. Той не трябва да го възприема като отрицание на него самия, а като това, че ние сме готови да приемем такова правителство, но не и в такъв смешен състав“, заяви Дончева и обяви, че като предлагали служебни министри те в никакъв случай не кадрували, а просто искали да има гаранция, че ще продължат реформите.

"Ние, БСП и ДБ имаме 83 гласа. Значи на нас не ни трябват някакви отцепници, а 40-50 души. Като махнеш сценаристите и най-приближените им, на практика това е цялата група. Какво ще цепим, то не ни трябва нито математически“, обясни Дончева и припомни, че правилника на парламента не позволявал да се формира друга група в рамките на настоящото Народно събрание. Припомняме обаче, че именно Николай Хаджигенов от ИБНИ беше предложил депутати от една парламентарна група да могат да се местят в друга, ако поискат.

Нейната задача била да ги мотивира да мислят, че само в интерес на тяхната партия и на тях самите като хора е да вземат сами решения, а не Слави Трифонов и сценаристите от позицията на някакви господари на групата да им нареждат.

"Направи ми впечатление, и на Ива Митева съм го казвала. Вие не сте я видели на преговори. Това не е ли ненормално? Значи първият човек в държавата, шефът на парламента, най-овластената фигура от ИТН, не участва в преговорите. Той пише правилника и стои в правната комисия до председателя и преди това стоеше до председателя на комисията по правилника. Аз откровено съм казвала: "Абе Ива, ти не си им шерп, не си слугиня, ти си първия човек на държавата“, възмути се Дончева.

"Аз не съжалявам нито за момент и не съм го казала в яд. Ако става дума за Виктория Василев или някой друг, който не е юрист, да кажеш, че не разбира, защото сценаристите искали да няма дебат", каза тя.

"Не може просто да хвърлиш указа на президента някъде на рафта, това е стабилен акт. Иначе ти блокираш парламентарната процедура за следващи мандати“, категорична беше Дончева.

На въпрос дали депутатката от ИБГНИ е предлагала на Митева да става шеф на Митниците, Дончева се отговори: "Защо на митниците? Аз постове не давам, аз съм от най-малката парламентарна група, не ходя на преговори. Дори мандата да беше получила „Изправи се“, ние нямаше да можем да раздаваме постове“.

"Аз не мога да ти кажа дали съм драскала или не съм драскала. Много ме изуми това. Защото аз понякога си драскам, като стоя на някакви скучни форуми. Ама там, какво листче. Първо аз не съм му предлагала нищо, аз няма защо на човека Руди да му предлагам да ми посредничи в отношенията с Ива Митева, нито с Хиновски. Какъв е този Руди, за Митева или Хиновски, че аз да не мога да отида да им кажа каквото искам. Това е абсурдно. Как така Тошко започна да твърди всичките неща за това как аз съм им предлагала подкуп. Откъде Тошко започва да се самонавива? Според мен някой трябва да му е казал. За мен този някой е Радостин“, заключи Дончева.

Депутатът допълни, че след като Радостин се е появил в предаването на Тошко започнал да усуква, че всъщност Дончева не е предлагала подкуп. Дончева смята, че прокуратурата сътрудничи на ИТН, от своя страна партията на Трифонов имала за цел да дискредитира протестните партии и техните лидери. Тя пък вероятно била избрана, защото им пречи да си свършат някаква работа. Според нея гласовете на ИБГНИ трябвали на ИТН само за смокинов лист, за да може после партията на Трифонов да управлява с ДПС.

"Нито един от останалите депутати на ИТН не казва, че аз съм им предлагала нещо. Тези неща на Руди са с цел да се създадат интриги и да бъдат омерзени хората“, обяви Дончева и допълни, че по нейна информация Маджо си имал човек в листата на ИТН във Варна. "Вземаш ли им листата с депутати и проследиш ли ги човек по човек – къде са работили, за кого са работили и от къде идват, ще видиш много интересни неща“, каза още Дончева.

По думите ѝ разговорите с 10-те депутата на ИТН ѝ дали да разбере, че те нямат собствена воля. По думите ѝ разговорите за коалиции се водели на всички други места, но не и в парламента, там било само ритуал. Според нея всички депутати на ИТН са марионетки.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Първи тест и БГ цени на Dacia Duster 2021

Париж, Франция. Екип на mobile.bg от мястото на събитието. Dacia Duster е бестселър на родния пазар от години. Сега, благодарение на новия фейслифт, румънското SUV има шанс да разшири още повече своята аудитория. Марката направи първите тестове на обновения модел с повишена проходимост във Франция, а екип на mobile.bg беше […]