Темпът на поскъпване на жилищата се засилва

NetNews

С 14.1% са се увеличи цените на жилищата в Унгария през второто тримесечие на текущата година спрямо същия период на миналата. Спрямо първото тримесечие ръстът е 8.2%, сочат данните на Централната банка на Унгария Magyar Nemzeti Bank (MNB). Средната цена на жилищата от първичния пазар е 102 840 EUR, а тези старо строителство – 52 987 EUR. Поради силната концентрация на чужденци, най-скъпо е в столицата Будапеща. Средната стойност на имотите от вторичния пазар е 101 317 EUR. Следва Пеща със средна цени от 83 085 EUR.

След спад от близо 18% в продажбите през 2020 г., през текущата година броят на сделките расте. През второто тримесечие броят на продажбите нарасна с 15% спрямо същия период на миналата година. През първото полугодие на 2021 г. броят на завършените жилищни проекти е нараснал с 12.8% спрямо първите шест месеца на 2020-та, достигайки до 9795 жилищни единици. за сравнение, през 2020 г. ръстът на новозавършените жилища спрямо 2019 г. е бил 33.5%. Увеличение от 22.4% се наблюдава и броя издадени разрешителни за строеж. Общо 15 274 жилищни единици са с одобрени документи за изграждане.

Прогнозите за развитие на пазара остават позитивни, с очакване за бързо възстановяване на търсенето, след като правителството понижи данъците за жилищата с цел стимулиране на пазара. Също така властите предоставят преференции за ремонт на дома.

Очаква се също така икономиката на Унгария да се възстанови след пандемията още тази година с прогноза на Европейската комисия за реален БВП от 6.3%, след спад от 5% през миналата година в резултат на икономическите последствия от коронавируса. През второто тримесечие на текущата година икономиката на станата нарасна до 17.9% спрямо същия период на 2020 г. Това се случва след четири последователни тримесечия на спад. Това е най-силният ръст, откакто се води статистика.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

НАП спря 14 сайта за онлайн залагания без лиценз

С решения на изпълнителния директор на НАП, издадени от края на май до сега, са спрени общо 14 сайта, чрез които се организират хазартни игри от дружества без действащ лиценз по Закона за хазарта. По-голямата част от тези хазартни оператори имат разрешение да развиват дейността си в държавите Кюрасао, Малта […]