Блато, вода, метър сняг – този всъдеход ще мине навсякъде (ВИДЕО)

NetNews

Шнекови (или шнеково-роторни) теренни превозни средства – тази тема стана широко разпространена в СССР през втората половина на 20-ти век, въпреки че първото в света шнеково превозно средство е построено още през 1929 година, а патент за изобретение съществува от 1868-а. До началото на 70-те години в завода на ЗиЛ в прочутото конструкторско бюро на В. А. Грачев се събират голямо количество данни за шнекове и започват да се изграждат работещи модели.

В рамките на видеото по-долу виждаме няколко различни версии на опитния шнек SHN-67. Експериментира се главно с ъгъла на спиралата – с нейното увеличаване скоростта на машината също нараства. Според запознати показаният в кадър SHN-67 е оцелял поне до началото на 2000-те. Особено впечатляващо е сравнителното състезание (сега това се нарича drag-race) с други превозни средства с висока проходимост.

Всъщност технологията шнек-ротор може да премине там, където нито колесни, нито верижни превозни средства, нито дори плавателен съд на въздушна възглавница могат да се справят. Той обаче е напълно неспособен да се движи по равна повърхност и сериозно уврежда почвата и корените на дърветата, което значително ограничава обхвата на приложение.

Независимо от това, експериментите в ЗиЛ през 80-те години доведоха до създаването на спасителния комплекс Blue Bird, който в използва ротора на шнека ЗиЛ-29061. Конструкторско бюро В. А. Грачев отдавна го няма (както и самия ЗиЛ), но темата не е забравена и до днес – различни групи инженери периодично правят опити за създаване на определена комбинирана версия, която съчетава предимствата на колело и винт .

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Село чака асфалт от 40 години

Жителите на шуменското село Енево от 40 години чакат да се асфалтират улиците им. Повече от пътищата са в ужасно състояние с бегли следи от каменна настилка. Други са отъпкани добре, но с дупки, а при дъжд стават кални реки. В селото само 2-3 улици са с асфалт. Трудно е […]