Възможно ли е да карате кола без акумулатор?

NetNews

Съдейки по бурните дискусии във форумите, въпросът за шофирането без акумулатор преследва много любознателни умове. Здравият разум диктува, че на съвременните автомобили, пълни с електроника, е по-добре да не се правят такива експерименти – рискът от фатален изход е твърде висок. Но наистина ли е опасно да управлявате кола без батерия?

Едно е ясно, в живота всичко може да се случи. Днес се интересувате от работата на автомобилните системи без акумулатор от чисто любопитство, а утре – по злощастно стечение на обстоятелствата – вече тествате знанията си, на практика. „Какво трябва да се случи, за да се наложи да управлявам колата без акумулатор?“ – може би ще попитате. Много фактори мога да доведат до пълно изтощение на батерията, а в много от случаите акумулаторът просто може да бъде откраднат – всичко се случва.

Първият проблем, с който шофьорът, решен да прибере колата си без батерия, вероятно ще се сблъска, е стартирането на двигателя.Но да предположим, че стартирате двигателя с помощта на кабели и друг автомобил. Какво следва, мога ли да карам без акумулатор? И ако да, колко дълго?

Тук е важно да се помни, че батерията не само захранва системите потребители на ток, но и изравнява напрежението и изглажда пулсациите на тока. Карането без акумулатор в "праисторическа кола" с минимум електроника може да се случи, но и това не е сигурно. Що се отнася до съвременните автомобили обаче, тук всичко е много по-сложно. В най-лошия случай важни части от електрониката могат да се развалят от пренапрежение и това несъмнено ще струва доста на собственика на автомобила.

Макар и само поради тази причина, по-добре е да не шофирате без акумулатор. Ако обаче няма друг изход, тогава трябва да обърнете специално внимание на изолирането на положителната клема. Включването на всички възможни електрически консуматори ще помогне за потушаване на пренапреженията: осветителни устройства, мултимедия, печка, отопление. И не забравяйте, че този способ се използва само в крайна нужда.

Както показва практиката, всичко зависи не само от конструктивните характеристики на автомобила и състоянието на устройствата, но и от действията на водача и… от баналния късмет. Например, един експериментатор, който споделя опита си в мрежата, успешно се вози на десетгодишно Renault Megane без акумулатор, при това – дълго време. Друг обаче успява да "взриви" бобината за запалване на обикновено Жигули, само 10 минути след старта.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Оксфорд започва проучване на лекарство за подобряване на дишането при COVID-19

Оксфордският университет обяви в сряда, че е започнал клинични изпитвания на лекарството алмитрин (almitrine), за да определи дали може да подобри дихателното възстановяване при сериозно болни от COVID-19, съобщава Ройтерс. Екипът на университета обясни, че лекарството ще се прилага перорално за период от седем дни с цел да се определи […]