Знаете ли защо опитните руски шофьори винаги имат калиев перманганат в колата?

NetNews

Много прости и гениални решения са създадени вследствие на всеобщия дефицит, който беше актуален за всички бивши соц. републики. Едно такова се оказва не само полезно, но понякога жизненоважно, особено имайки предвид лютата руска зима.

Зимният път е опасен и труден. С течение на годините, въпреки всевъзможните нови джаджи и електронни асистенти, пътищата в Русия си остават предизвикателство. Ето защо, опитните руски водачи, когато тръгвате на път имат специален набор от вещи от първа необходимост.

Опитните водачи се различават от начинаещите не само по способността си да шофират безопасно, но и по много оригинален, на пръв поглед, комплект оборудване. Някой ще каже, че това е остарял метод и може да се справи с един мобилен телефон, но експертите по руските пътища са на друго мнение.

Наличието на калиев перманганат в колата говори не само за добра подготовка, но и за голям личен опит. Един от добре познатите проблеми през зимата е замръзването. Двигателят на автомобила, въпреки всички подготвителни работи и проверки, може внезапно да "замлъкне".

И трябва да изчакате помощ: понякога отнема часове, а понякога дори един ден. Как да не замръзнеш, когато дървесината в гората е мокра, двигателят не пали и ръцете вече замръзват?

Диванните експерти веднага ще ви разкажат за „запалване на резервната гума“ и „източване на бензина от резервоара“. Отговаряме: в резервоара може да има дизелово гориво, което през зимата може да се запали само от тези, които никога не са правили това.

В крайна сметка при авария в "нищото" е нужен огън. Огън, който трябва да се разпали. И тук, колкото и да е странно, калиевият перманганат ще ви помогне. Трябва да имате и парцал, който да потопите в разширителния съд на охладителната система.

След това този парцал се увива в плик, като преди това върху него се поръсва калиевия перманганат. Торбата се затваря плътно. След няколко минути ще започне да пуши и след това ще се запали. Остава само да добавите дърва за огрев и да се сгреете.

Номерът е, че калиевият перманганат "в контакт" с глицерин, който основна част в антифриза, се запалва много бързо, създавайки достатъчно условия за разпалване на огън и от най-влажните дърва за огрев.

Този малък, на нивото на училищна учебна програма по химия, трик е спасил огромен брой шофьори, които през зимата са се оказали закъсали на безлюден път по безкрайните и безлюдни руски ширини. И може би това е достатъчна причина да поставите пакетче с калиев перманганат в аптечката.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Гонят български семейства от жилищата им в Прага

34 български семейства, които живеят в комплекс към посолството ни в Чехия, са притеснени, че ще останат на улицата по празниците, съобщава Би Ти Ви. Преди дни сънародниците ни разбират, че трябва да освободят държавните жилища до 31 декември. Министърът на външните работи Екатерина Захариева спря решението за напускане и […]