Изобретиха летящо устройство, използващо слънчева енергия (ВИДЕО)

NetNews

Създаването на ховърборда, използван от Марти Макфлай в трилогията „Завръщане в бъдещето“, става още по-реално след съобщението на учени от Университета в Пенсилвания. Те показаха устройство, което което лети над земната повърхност, като използва само на енергията на отразени вълни. Тънката плоча от материала милар, използван в космоса като основа за термична защита на скафандри и за слънчеви платна, няма двигатели или механизми, но в същото време левитира над повърхността, „поддържана“ само от излъчващия се светлинен поток от светодиоди.

Миларната плоча притежава най-важното свойство, което направи този материал толкова популярен в различни индустрии. Това е свръхниска маса с достатъчно висока якост. В експеримента, проведен в Пенсилвания, плочата лети в почти безвъздушно пространство, когато съпротивлението на външната среда е сведено до минимум и на силата на гравитацията може да се противопостави само енергията на фотоните, излъчвани от източника на светлина.

В бъдеще технологията за левитация може да се използва за научни експерименти в безвъздушното пространство на космоса. Приложение може да се намери и в създаването на изследователски сонди, насочени към горните слоеве на атмосферата, в практически безвъздушно пространство, където летящи превозни средства като балони губят своята ефективност. В дългосрочен план левитиращите устройства, базирани на милар, могат да намерят приложение при изследването на Марс с неговата разредена атмосфера.

Researchers at the University of Pennsylvania have managed to cause tiny plastic trays to hover using only light. Next up: Back To The Future-style hoverboards ? pic.twitter.com/tPGdVLwA88

— Tony Ho Tran (@TonyHoWasHere) February 14, 2021 Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Събитие в Северна Корея: Появи се съпругата на Ким Чен Ун

Ли Сол Чжу, съпругата на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, за която повече от година не се знаеше къде се намира, се появи на публично място. Това съобщи днес южнокорейската агенция Йонхап. По нейни данни новината и снимки от събитието са били разпространени от централния вестник на КНДР "Нодон синмун". […]