Изследвания показват, че някои гени „оживяват“ в човешкия мозък след смъртта

NetNews

Ново изследване в Университета на Илинойс в Чикаго показа, че в първите часове след смъртта някои човешки мозъчни клетки продължават да функционират и дори нарастват до определен размер. Резултатите от изследванията на така наречените „зомби гени“ могат не само да опровергаят митовете за възраждането на „живите мъртви“, но и да помогнат за създаването на лекарства за заболявания като аутизъм, шизофрения и болестта на Алцхаймер.

Изследването е ръководено от д-р Джефри Лоб, директор на UI NeuroRepository, банка за човешка мозъчна тъкан от пациенти с неврологични разстройства, която разполага с богат материал за изследване на мозъчни клетки от доброволци, даряващи тъкани за изследвания след операция или след смърт. Изследването установява, че 80% от анализираните гени остават относително стабилни в рамките на 24 часа.

Гените, отговорни за паметта, мисленето и движението, бързо се разграждат. Третата група, определена като „зомби гени“, напротив, повишава своята активност, чийто пик пада чак на 12-ия час след смъртта. Установено е, че именно тези гени от групата на глиалните клетки „работят“ в имунната система на организма и увеличават тяхната активност в случай на мозъчни наранявания.

Според резултатите от изследването д-р Льоб отбеляза, че програмата за изследване на мозъчната тъкан трябва да вземе предвид класификацията на гените според степента на тяхното разграждане след смъртта на човек. Този подход ще разкрие нови процеси, протичащи в генетичната и клетъчната активност и ще разбере по-добре резултатите от изследванията на мозъка след смъртта.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Готвят промени в правителството на Австралия

Австралийският премиер Скот Морисън обяви кадрови промени в правителството, съобщи Гардиън. Премиерът се опитва да успокои обществото. През последните седмици има повишение в недоверието към правителството. Това стана след разкрития за тормоз над служителки. Морисън обяви, че в правителството ще има седем жени. Това ще гарантира значимостта на техния глас. […]