Обвиниха пикапите за нарастването на смъртността на пешеходците по пътищата

NetNews

Пикапите, които се карат масово в САЩ, стават все по-големи и по-тежки, но в резултат на това те са и далеч по-опасни за пешеходците – особено като се има предвид липсата при по-старите на системи за безопасност.

Големите пикапи привличат купувачи, които търсят практичност и безопасност, но според Consumer Reports големите размери, впечатляващото тегло и високият капак представляват сериозна опасност за пешеходците.

От 2000 г. височината на капака се е увеличила с 11 процента, а собственото тегло се е увеличило с 24 процента. Освен това пълноразмерните пикапи имат значително по-големи слепи зони отстрани на каросерията, отколкото седаните и кросоувърите.

И както вече споменахме, не всички пикапи са оборудвани със системи като такива за автоматично спиране и разпознаване на пешеходци, като и при много от най-новите те не са в стандартното оборудване.

Към днешна дата само пикапите на Ford, Honda, Nissan и Toyota предлагат тези технологии като стандарт, докато General Motors и Stellantis обещават да въведат поне аварийно спиране в своите модели през 2022 година.

В резултат на това смъртността на пешеходците по пътищата се е увеличила с 46 процента през последното десетилетие. За съжаление няма незабавно решение на този проблем, тъй като потребителите не са готови да се откажат от големи и тежки превозни средства.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Пламен Димитров и Радосвет Радев: Антикризисните мерки трябва да продължат

Антикризисните мерки трябва да продължат. Тази позиция защитиха в "Денят започва" по БНТ Радосвет Радев и Пламен Димитров. Според изследване на Българската стопанска камара здравната и икономическата криза започват да затихват. Твърдият показател е, че тази нощ имаме само 2 жертви на Ковид, което е исторически рекорд, т.е здравната криза […]