Първият в света мост от неръждаема стомана отпечатан на 3D-принтер бе инсталиран в Амстердам

NetNews

Използването на технологията за 3D печат в различни сфери на човешкия живот става все по-популярна. Оказва се, че 3D принтерите са полезни дори за строителите на мостове. Потвърждение на това е фактът, че за първи път в света в Амстердам бе инсталиран мост от неръждаема стомана, който е изцяло създаден с помощта на технологията за 3D печат. Значението на събитието бе белязано от присъствието на кралица Максима.

Мостът, предназначен за пешеходци и велосипедисти, свързва двата бряга на канала Audezijds Achterburgwal, разположен в центъра на Амстердам. Работата по изграждането на моста започва през октомври 2015 г. В разработването, проектирането и производството на моста на 3D принтер участие са взели: лабораторията Joris Laarman, ABB, Air Liquide, ArcelorMittal, Autodesk, AMS Institute и Lenovo.

Действителният печат е извършен в работилницата на амстердамската компания MX3D на кея NDSM. Преди това е планирано мостът да бъде "отпечатан" директно на мястото на инсталацията, но стените на каналане позволяват това. което всъщност е и причината за по-продължителното монтиране преди окончателното пускане на моста в експлоатация.

Теглото на моста е 6000 кг, дължината му е 12.2 метра, а широчината е 6.3 м. По време на монтажа са били ангажирани 4 роботи заварчици, които са обединили частите на конструкцията. Сензорите, вградени в моста, ще наблюдават потока от преминаващи и степента на износване на конструкцията. Откриването на моста също беше роботизирано. След като кралицата натисна бутон, механична ръка с ножица преряза лентата.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Атрактивно предложение за програмисти

Властите на Обединените арабски емирства (ОАЕ) пуснаха специално предложение по програмата „Златна виза“ за IT специалисти. Целта е през идните 5 години да бъдат привлечени 100 000 програмисти. Целта е държавата да е в крачка с цифровата трансформация на цифровата икономика. В програмата ще могат да участват предприемачи, собственици на […]