Супер мощен китайски лазер ще създаде непозна материя (ВИДЕО)

NetNews

През следващите две години китайски учени от Шанхайския институт по оптика и фина механика обещават да пуснат на пазара ултрамощен лазер за екстремна светлина (SEL), способен да генерира импулс от 100 петавата, което е 10 000 пъти мощността на всички електрически мрежи на Земята и 10 пъти по-силен от всички съществуващи лазерни инсталации в момента .

Според изявлението на китайските учени свръхмощният лазер по време на ултракъс импулс е способен да „наруши пространствено-времевия континуум“ и резултатът от неговото влияние може да бъде появата на материя, непозната на науката. Към днешна дата най-мощното лазерно съоръжение с 10 петавата, разположено в същия Шанхайски институт, използва метода за формиране на мощен лазерен лъч от четири по-малко мощни лазера. Разработената нова технология ще направи възможно използването само на един лазер.

Основната причина за необходимостта от използване на множество лазери за образуване на свръхмощен лъч е неспособността на оборудването за фокусиране и отразяване (лещи, призми и огледала) да издържа на екстремни температури. В инсталацията на станцията за екстремна светлина се планира да се използва нова технология за разделяне на единичен лъч на няколко спектъра чрез дифракционна решетка, допълнително усилване на всеки отделен лъч и последващото им "сглобяване" в един свръхмощен лазер.

Използването на новата технология не само ще позволи да се получи свръхмощна лазерна инсталация, но и да се намалят нейните разходи до 100 милиона долара. Стартирането на SEL през 2023 г. може да доведе до нови открития във фундаменталната физика, създаване на нови материали, лекарства и решаване на проблеми от други области на науката и технологиите.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Христо Иванов към избирателите на ГЕРБ: Не ставайте жив щит на този все по-обезумял Борисов

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов се обърна към избирателите на ГЕРБ с призив да подкрепят една истинска проевропейска политическа формация, която може да гарантира еднакво прилагане на закона за всички. Според него Бойко Борисов все повече се опитва да държи симпатизантите си като жив щит в опит да избегне […]