Това е първото съветско туристическо мотопедче

NetNews

Блогърът OlegAC разказа за една уникална съветска находка. Той намери единственото съществуващо копие на модела Верховина-3 Турист, първият съветски мотопед за пътувания. Този "Турист" е произведен от Лвовския завод за мотоциклети през 1971 година.

Туристическата версия е базирана на модела LMZ MP-048 Верховина-3, но се различава от стандартния мотопед по страничните багажници, които са част от стандартното оборудване, както и по ветроупорното стъкло. Още през 1972 г. производството на "Турист" е ограничено и експертите са съгласни, че са произведени много малко такива мотопеди – говорим дори не за хиляди, а по-скоро за стотици от тях.

Реставраторите на модела не са успели да намерят всички оригинални части. Калниците, предното стъкло, стойките и чантите на реставрирания "Турист" не са оригинални. Страничните чанти са изработени по поръчка според запазените снимки на "Верховина-3 Турист"

Намереното копие е възстановено въз основа на донор със същата дата на производство. Реставраторите разказват, че в процеса на пресъздаване на на туристическото съветско мотоциклетче е трябвало да разчитат на изрезки от стари списания и каталози на Лвовския завод за мотоциклети, включително и на такива от западната преса.

Двигателят с мощност 2 конски сили, инсталиран на тази Верховина-3 Турист, никога не е бил ремонтиран. По време на процеса на възстановяване специалистите са свалили капаците, сменили са маслото и сменили буталната система.

Задната стойка на мотопеда е стандартна: тя е фиксирана върху дъга, разположена над задната светлина. Този елемент също е възстановен от оцелелите снимки на модела. Сега, единственият съветски "Турист" е в пълна изправност, а блогърът обещава да го подкара, когато метеорологичните условия позволяват.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Георги Свиленски: След овладяването на здравната, трябва да се овладее и икономическата криза

„Остават девет дни до промяната – промяна, която трябва да гарантира държавността, демокрацията и справедливостта, промяна, която трябва да гарантира образована и здрава нация, работеща и модерна икономика. Приоритетите, които ще изпълняваме, са именно в тази посока.“ Тези заявки направи зам.-председателят на ПГ на “БСП за България“ и председател на […]