Google планира да представи първия комерсиален квантов компютър през 2029 г.

NetNews

Google, един от водещите разработчици на квантови компютри в света, обяви плановете си да представи първия "полезен" търговски квантов компютър през 2029 година. Плановете на компанията бяха разкрити от Хартмут Невен, учен в Google, който контролира програмата Quantum AI на компанията. Наскоро в Калифорния отвори врати нов кампус на Quantum AI, който ще разшири своята програма за изследвания и развитие на квантовите изчисления.

Google планира да инвестира милиарди долари в Quantum AI до края на десетилетието и да пусне на пазара „полезен модернизиран“ квантов компютър. Новият кампус в Санта Барбара е оборудван с усъвършенстван квантов център за данни, лаборатории за разработване на софтуер и хардуер за квантови компютри. Например лабораторията Quantum AI разполага с криостати, които охлаждат квантовия компютър отвътре до рекордните 10 mK.

Въвеждането на квантови компютри ще позволи решаването на проблеми, които са извън контрола на съвременните суперкомпютри: откриването на нови лекарства, оптимизирането на логистиката, изобретяването на нови материали, включително батерии, моделирането на финансовите системи и работата с изкуствен интелект.

По-рано Google обяви постигането на квантово надмощие и съобщи, че 53-кубитовият квантов компютър GoogleSycamore е решил проблем за 200 секунди, който би отнел на суперкомпютъра на IBM Summit 20 000 години.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Примирие в Близкия изток. Но равносметката е унищожителна.

Израелската армия и военизираните палестинци в Ивицата Газа прекратиха огъня – след 11 дни на ожесточени бойни действия. Примирието влезе в сила в петък в 2 часа сутринта местно време. От този час нататък към Израел не са били изстрелвани ракети. И израелската армия прекрати въздушните си удари над Ивицата […]