Те бият, ние ги повишаваме: Какво показа отказът на Гешев

NetNews

Аргументът, с който главният прокурор Иван Гешев отказа да се яви пред парламента, за да отчете какво е свършил по сигналите за полицейското насилие над протестиращите през лятото на 2020, е несъстоятелен. Принципът за разделението на властите, на който се позовава, не означава, че властите в държавата не трябва взаимно да се контролират. Точно обратното – предполага го. Впрочем, още през 2019 г-н Гешев шокира мнозина с признанието, че не бил привърженик на "тоталното разделение на властите". Изглежда главният прокурор има някакви свои разбирания за това какво повелява този принцип. Ала опитът му да дописва "в крачка" Аристотел, Полибий и Монтескьо съвсем не означава, че възгледите му са законосъобразни.

Как Гешев тълкува закона

Искрен ли е г-н Гешев, когато цитира решения на КС, за да оправдае отказа си? Той нямал нито правото, нито задължението да контролира конкретни дела. Нима това бе пречка за него, когато тенденциозно изнасяше информация по текущи производства? Или той тълкува закона така, както му е изгодно? Да не говорим, че той можеше да се яви пред депутатите, поне за да отчете – без да навлиза в детайли по конкретни дела, с което не би нарушил закона – общо колко са случаите на полицейско насилие у нас, примерно през последните 2 години, има ли наказани, колко са, какви са наказанията и т.н.

Именно принципът за разделението на властите бе поруган при управлението на Борисов. До неотдавна цялата държавна машина с изключение на президентската институция (след избора на Румен Радев), а така също и много от медиите обслужваха модела ГЕРБ-ДПС. Протестите през 2020 бяха породени от общественото възмущение срещу модела и неговите титуляри. Да го кажем направо: г-н Борисов, а така също г-н Доган и г-н Карадайъ, като "скрити" коалиционни партньори на ГЕРБ, както и главният прокурор Гешев, под чието разпореждане прокуратурата нахлу в президентството, са същинските виновници за напрежението през лятото на 2020. Да, Борисовите министри на вътрешните работи Марин Младенов и Христо Терзийски трябва да подадат оставки като депутати, но ако това се случи, би трябвало да е само първата стъпка.

Всичко беше заметено под килима

А защо да подават оставки, ще попитате? Защото Младенов и Терзийски бранеха и обгрижваха въпросния срамен модел. Г-н Младенов заяви, че "като полицай от кариерата" осъждал "всякакви прояви на насилие" и "още в нощта" на 10 юли 2020 разпоредил пълна проверка на сигналите за полицейски побой над протестиращи. Там е работата обаче, че както се и очакваше, по-скоро се стигна до замитане на случилото се под килима, имаше замазване и прикриване на отговорността. Този „процес” продължи и при приемника му в МВР Терзийски (шеф на Главна дирекция "Национална полиция" по време на протестите), който днес също гръмко осъжда „всякакви форми на насилие” и се опитва да успокои обществото с тезата, че е разпореждал проверки.

Проверките завършиха със заключението, че само четирима полицаи са превишили правомощията си на 10 юли; същите са наказани дисциплинарно. Най-тежкото наказаният със "забрана за повишение" за срок от 2 години, е Андон Андонов, който по време на протестите е на ключов пост в СДВР – началник на отдел "Специализирани полицейски сили". Той обаче впоследствие намира пристан под шапката на Гешев – в Бюрото за защита на свидетели в началото на 2021. Кадри от случилото се на 10 юли показват как Андонов бие с палка задържани протестиращи и дава нареждания на колегите си.

Синхронът, с който действат органите на „бившия” модел, е завиден, а лайтмотивът – шокиращ: те бият, ние ги наказваме изключително строго – като не ги повишаваме. В наказанието и "трудоустрояването" на Андонов, изненада, разбира се, няма. Прокуратурата също бранеше, а изглежда и досега защитава останките от модела ГЕРБ-ДПС. Гешев и подчинените му не бързаха да се задействат, когато ставаше дума за барселонската афера, сигналите за подслушване на опозиционери или за клиповете, чийто основен герой, според мнозина, е Борисов. Няма нужда да припомням и как държавата трепереше, за да не развали хатъра на Доган и Пеевски.

Доклад за полицейското насилие?

С всичко, което е показал до днес, главният прокурор не е направил нищо, за да разсее подозрението, че е обслужвал въпросния порочен властови център. Ето защо се съмнявам, че ако Гешев изобщо подготви доклада за полицейското насилие от лятото на 2020, поискан от народните представители, въпросният доклад ще съдържа някаква сензация, някакви разкрития или признания. Ефект ще има, само когато Гешев бъде отстранен от поста главен прокурор, а сметката най-после бъде връчена на титулярите на модела.

Автор: Петър Чолаков

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Откриха огнище на чума по свинете в Априлци

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) в индустриална ферма в с. Априлци, област Пазарджик. Положителният резултат от пробите е потвърден днес, 18.08.2021 г., от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София. В засегнатия свинекомплекс се отглеждат близо […]