Тихомир Безлов: Кьовеши ще подхване скандала с джиповете за МВР

NetNews

Когато чуете, че ОЛАФ има случай за България, обикновено има и работа на нашите експерти. Обикновено сигналът се подава от разследващите – някой от следствието, МВР или прокуратурата. Това каза в предаването "Лице в лице" по бТВ Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията, за разследването на ОЛАФ за търговия с влияние.

Този случай се е случил при различни правителства и при всички възможни институции – две правителства на Борисов, служебното правителство на президента Румен Радев и Комисията за защита на конкуренцията. Всички те казват – сделката е супер. За мен това е класически пример на една много влиятелна икономическа групировка, която успя да мине през всички институции и да прокара сделката си, да продаде на държавата 290 джипа. Като в случая парите не са на българския данъкоплатец, а са европейски пари. За съжаление, това са едни пари, които в огромния случай ги усвояваме в зависимост от клиентелите си. Много страни в Източна Европа правят като нас, но има и страни, които знаят, че тези пари добавят стойност в националната икономика и ги усвояват за нея – такива са страните в Балтика, заяви Безлов.

При търга КЗК и съдът са казали, че няма проблем. Тази сделка е класически пример на това как влияят хора с голямо влияние. Можете да видите в други случаи как сделките падат в съда – например сделката с ЧЕЗ. Там адвокатските мрежи и схемите за влияние са други, коментира той.

Тази сделка има и определен политически елемент. Има една олигархична структура, която е взела парите, а държавата ще ги върне. Изводът е – играта продължава. За съжаление, е така, отбеляза анализаторът.

Може и да има стратегическа идея да се създаде дело на Кьовеши (европейския главен прокурор Лаура Кьовеши – б.р.) Европейската прокуратура обаче зависи от националните разследващи, затова съм скептичен за изхода. Повдигането на обвинението и гледането на делото ще бъде в българския съд. Големият проблем на Кьовеши е каква подкрепа ще получи от националните институции, не само в България, и какъв бюджет ще получи, защото в Румъния тя имаше привилегията да разполага с огромен бюджет. Може би това ще е един от първите случаи на Кьовеши и за България, заедно с още един – измамите с евросредствата на Миньо Стайков, каза още Тихомир Безлов.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Как да отслабнете с няколко килограма за 30 дни

Диетата "30 дни" се основава на премахването на сладкиши, тестени изделия, алкохол и преработени храни. Този диетичен план е създаден през 2009 г. от Мелиса Хартвинг Урбан и Далас Харвинг. Целта на тази диета не е да отслабнете, а да прочистите организма си от бързо хранене. „В рамките на 30 […]