Токио: Русия е окупирала незаконно Северните територии

NetNews

За първи път от 2003 г. Япония официално определи в тазгодишната Синя книга на дипломацията „северните територии“ (както страната нарича южните Курили) като „незаконно окупирани“ от Русия.
Годишният доклад беше представен от японското външно министерство на заседание на правителството в петък, съобщи агенция Киодо.

За първи път от 2011 г. тазгодишната Синя книга включва и определението, че островите са „японска територия“.

Въпреки факта, че като цяло позицията на Япония по островите остава една и съща от десетилетия, текстът на „Синята книга по дипломация“ се променя в зависимост от „температурата“ на руско-японските отношения. Така че, ако през 2018 г. докладът съдържаше определение, че островите принадлежат на Япония, то в Синята книга от 2019 г. то изчезна и беше заменено от тезата, че двете страни, под ръководството на своите лидери, работят за разрешаване на териториалното проблем.

През 2020 г., след остра критика на тази формулировка, се връща определението за островите като територии, „до които се простира суверенитетът на Япония“. През 2021 г. докладът запази същото определение, предава РИА.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

МВР и Пътна полиция със специални мерки за сигурност по Великден

Голямото пътуване по празниците вече започна. Предвид очакваното и днес голямо движение по републиканската пътна мрежа МВР и Пътна полиция са със специални мерки за сигурност по Великден, съобщава БНР. През всички почивни дни ще има засилен контрол по пътищата, като се очаква да се извадят всички мобилни камери. Засилено […]