Токио ще признае еднополовите партньорства

NetNews

Токио ще започне да признава еднополовите партньорства от ноември след преразглеждане на действащите правила, съобщиха официални лица днес. Така Токио ще се превърне в най-големия град в Япония, който ще направи това, предаде БГНЕС.

Япония е единствената страна от Групата на седемте държави, която не признава еднополовите бракове, а в конституцията ѝ е записано, че „бракът се сключва само по взаимно съгласие на двата пола“. Но през последните години местните власти в страната предприеха стъпки за признаване на еднополовите партньорства, въпреки че това признаване не носи същите права като брака според закона.

„Събирахме мнения от обществеността през последните два месеца и чухме мнения (на еднополови двойки), които заявиха, че искат да бъдат признати за партньори“, заяви говорител на властите в Токио пред АФП. Столичните местни власти планират да поискат от законодателите да одобрят преразглеждането на местна наредба следващия месец, след което ще започне да приема заявления за сертификати през октомври и ще ги издава през ноември. Градът обмисля да предложи различни услуги, които в момента са достъпни само за семейни двойки, на тези, които имат сертификат за партньорство, включително кандидатстване за жилища, собственост на града.

През 2015 г. токийският квартал Шибуя стана първото място в Япония, което започна да издава символични сертификати за „партньорство“ на еднополови двойки. Много райони последваха този пример, като според активисти повече от 200 общини вече признават еднополовите партньорства, предоставяйки на двойките права, включително възможността да посещават партньора си в болница и да наемат имот заедно. Понастоящем Тайван е единственото място в Азия, където има равенство на браковете, след като през 2019 г. предприе безпрецедентната стъпка за легализиране на еднополовите съюзи.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Нападател: Напсувах треньора си в Левски и ме изгониха

Бившият нападател на Левски Лукаш Гикевич разкри причината да бъде изгонен от клуба преди 7 години. Полякът записа само 9 мача за „сините“ през пролетта на 2015 година, в които вкара 3 гола. Гикевич обяви, че е станал ненужен на „Герена”, след като си е позволил да напсува тогавашния треньор […]