Тома Биков: ПП сами блокираха шанса за създаване на нов кабинет

NetNews

В този парламент ГЕРБ няма как да бъде носеща конструкция на едно правителство, понеже сме втора политическа сила. Това заяви депутатът Тома Биков в студиото на „Говори сега“ по БНТ.

Политиката излиза извън нормалните си параметри и една от целите на ГЕРБ е да върнат нормалната политическа логика, а именно – втората политическа сила да бъде в опозиция, уточни Биков. Според него „Продължаваме промяната“ са блокирали шанса си за създаване на нов кабинет с номинацията на Асен Василев за премиер.

„Тук не е до харесване и нехаресване. Ако помните, преди две седмици гласувахме вот на недоверие за финансовата политика на правителството, като пред скоби беше изваден г-н Василев като финансов министър. Преди няколко дни гласувахме актуализация на бюджета, която беше радикално променена в сравнение с предложеното от г-н Василев Това е второто му бламиране като министър“.

ПП, ДБ и БСП имат общо 109 депутата, с подкрепата на още 5-6 отцепили се от ИТН. Трябват им още 12 депутати, зад които стоят различни неща, обясни Биков.

„Значи вече те няма да са трима или четирима партньори, а ще бъдат около 15. Защото тези депутати не са влезли с харизма в НС. Това не е монолитна група. След като не можеш да се оправиш с четири формации, как ще се оправиш с три, плюс неопределен брой фактори“, попита депутатът.

ГЕРБ не са самоцелно за предсрочни избори, но според тях „агонията започнала да се превръща в абсурд“. Тома Биков даде пример с това, че вицепремиерът Корнелия Нинова е помолила опозицията в парламента да бламира правителството заради изгонването на руските дипломати.

„На другия ден отива със същите хора от това правителство и започва да преговаря наново. Това нещо не може да продължи и ще се стигне до много по-тежки последствия, отколкото, ако има избори“, смята Биков.

Най-важното нещо, прието в актуализацията на бюджета е компенсацията за тока на бизнеса. Това е инфлационна спирачка и след 2-3 месеца инфлацията у нас ще започне постепенно да спада, заяви още той.

„Ще се съберат приходи, защото при тази инфлация чисто номинално парите са повече, а г-н Василев беше подценил много приходите. Сметнали сме колко могат да бъдат приходите само от инфлацията. Този бюджет беше приет изключително отговорно“, добави Тома Биков.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Лъвърпул официално представи Фабио Карвальо

Фабио Карвальо бе официално представен като ново попълнение на Ливърпул. 19-годишният играч премина при мърсисайдци от Фулъм и призна, че е изпитвал огромно нетърпение за трансфера, който не успя да се осъществи навреме през януари. Той отбеляза 10 гола в 36 мача за Фулъм през миналия сезон и помогна на […]