Трифонов за Le Monde: Първото нещо след изборите е махането на Иван Гешев

NetNews

В интервю за ” Льо Монд” лидерът на ”Има такъв народ” Слави Трифонов казва, че, ако победи на изборите, едно от първите неща, които ще направи, е отстраняването на спорния главен прокурор Имван Гешев, обвиняван, че си затваря очите за корупцията. "Той е недорасъл за поста", критикува го Трифонов", пише "Дневник".

Разговорът е воден на 21 юни в офиса на продуцентската компания на Трифонов в София. Статията, публикувана днес, е озаглавена "Слави, певецът, който обръща нагоре с краката българската политика". Но в нея няма актуални снимки от разговора, защото Трифонов е отказал да бъде сниман. Според автора той трудно седи на дивана в обширния си кабинет, а на стената са подпрени патерици, като обяснението му е, че "Имах счупване, от което трудно се възстановявам".

Журналистът на "Льо Монд" Шастан допълва още, че домакинът му е бил със "сиво-синкава кожа", както и че в София упорито се носят слухове за здравословното му състояние, особено след като отдавна не се е появявал публично в столицата.

Проевропеец и иконоборец, го нарича Шастан и допълва, че Трифонов – един от фаворитите за спечелване на изборите в неделя – не се шегува. "Когато разговорът стигне до темата за корупцията, Слави се изправя в канапето и очите му с блясък се вторачват в журналиста: "Имаме брилянтни закони, но не се прилагат. Трябва да изградим отново правораздавателната система". Изразът, който използва по повод Иван Гешев буквално е "Столът му е твърде голям за него".

Трите основни елемента в програмата на ИТН обаче са преминаване към мажоритарна избирателна система, въвеждане на електронно гласуване и намаляване финансирането на партиите от 8 на 1 лев за всеки спечелен избирател, продължава статията в "Монд". И трите бяха подкрепени в референдум през 2016 г., резултатът от който не бе признат поради ниски активност и този неуспех – "Политическата класа не го хареса" – е основният му мотив да се заеме с политика.

Трифонов води предизборна кампания с редки появи на телевизионния си канал или с кратки текстове във "Фейсбук", като избягва всякакви дебати и интервюта за българските медии, обяснява "Монд" на читателите си. "Бил съм всеки ден по телевизията през последните 25 години. И ако българските медии бяха свободни, щях да разговарям с тях, а не с вас", казва той на френския репортер. Питан за думите на заместника си, че към журналисти от обществената телевизия трябва да се прилагат средновековни закони с отсичане на ръце, той отговаря, че това е било "безсмислица, която беше преиначена".

За обвиненията от опонентите му, че е популист, той отвръща, че "те дори не знаят, че тази дума произлиза от "народ".

"Той е във всекидневните на хората от 20 години, цяло поколение израсна, гледайки го всяка вечер по телевизора. За много българи той не просто е популярен, той е част от семейството им", обяснява популярността му Весела Чернева от Европейския съвет за външна политика.

"Слави казва за себе си, че като телевизионен водещ, влязъл в политиката, "можем да го сравняваме с Бебе Грило, основателят на италианското движение "Пет звезди", с украинския президент Зеленски или с Доналд Тръмп. Резултатът не винаги е убедителен, но се вписва в духа на времето – особено силно подхранван от ендемичната корупция в България – благодарение на което любими стават най-невероятните кандидати", разказва още "Монд".

Трифонов твърди, че неговите примери в политиката са Маргарет Тачър, Роналд Рейгън и Еманюел Макрон. Вероятно така се опитва да лобира френският президент да приеме "Има такъв народ" в групата на либералите "Обнови Европа" в Европейския парламент.

Бивш служител на Европейската комисия казва за изданието че "Слави е напълно проевропейски настроен", както и че популизъм може да се победи единствено с популизъм. В интервюто Трифонов казва, че е за приемането на еврото, както и че "пътят на България е да е безусловно член на НАТО и ЕС". След което уточнява, че "не можем да избягаме от историята си, благодарни сме на Русия, но времената се промениха".

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Нападателите на президента на Хаити са се представили за американски агенти

Нападателите на президента на Хаити са се представили като агенти на американската агенция ДЕА. Това обяви посланикът на страната в САЩ Боши Едмон, цитиран от Вашингтон Пост. Това показва запис, притежание на хаитянското правителство. Признава се, че няма начин те да са били агенти. Президентът загина след нападение в своята […]