Три месеца война в Украйна. Русия иска „тотално унищожение“

NetNews

Руската нападателна война в Украйна продължава вече точно три месеца. Президентът Володимир Зеленски обвини руските агресори в желание за сляпо унищожение. Русия води „тотална война“ срещу неговия народ, каза Зеленски.

В редовното си видеообръщение към украинците президентът Зеленски каза, че Москва си е поставила за цел да убие колкото се може повече хора в Украйна и да нанесе възможно най-големи разрушения.

„Подобна война не е имало от 77 години насам“

По неговите думи от началото на войната на 24 февруари досега руската армия е извършила близо 1500 ракетни нападения срещу Украйна, при които са били улучени голям брой цивилни цели. Украйна е била обект и на поне 3000 въздушни атаки. „Подобна война не е имало в Европа от 77 години насам“, каза украинският президент.

Володимир Зеленски призова за допълнителна чуждестранна помощ под формата на оръжия – конкретно той поиска модерни противоракетни системи и бойни самолети, с които страната да се отбранява срещу руските атаки. „Много хора нямаше да са умрели, ако бяхме получили всички оръжия, за които се молим“, каза Зеленски в своето обръщение.

Междувременно 20 западни държави обещаха допълнителни оръжейни доставки за Украйна – сред тях са Италия, Гърция, Норвегия, Полша и други.

Зеленски – един от най-влиятелните хора на 2022 година

Украинският президент Зеленски бе избран от американското списание „Тайм“ за един от 100-те най-влиятелни хора на 2022 година. Американският президент Байдън написа, че в нападателната война на Русия срещу Украйна Зеленски „ще остави своята следа в историята“.

Лавров: „Бъдещето е в евразийския регион“

„Диктаторската позиция“ на Запада спрямо Русия ускорява развитието на отношенията на Русия с Китай, заяви руският външен министър Лавров. По думите му Москва ще се осланя вече само на себе си и на онези държави, които „са доказали своята надеждност“, информираха държавните осведомителни агенции Риа Новости и ТАСС.

Бъдещето според Лавров е в евразийския регион. Овен Китай той назова още Иран и Индия като важни партньори.

„Никога не съм се срамувал повече“

Високопоставен руски дипломат в ООН подаде вчера оставка, отправяйки остри критики срещу Кремъл и водената от него война в Украйна. Борис Бондарев, съветник към мисията на Русия в Женева, написа, че нападателната война срещу Украйна представлява престъпление и спрямо руския народ. „Никога не съм се срамувал толкова от моята собствена страна, както на 24 февруари“, написа Бондарев.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Можете ли да познаете коя е тази ТВ водеща?

„Любимата ми учителка от ученическите години е г-жа Панчева, учителката ми по БЕЛ. Освен невероятен ерудит тя беше и една фантастична и красива жена, която ни научи да бъдем дами, всички нейни ученички.“ Това каза водещата на „На кафе“ Гала и показа снимка от детството си в ефира на Нова […]