Тропическа буря взе десетки жертви в Мадагаскар и Мозамбик

NetNews

Тропическата буря „Ана“ е отнела живота на най-малко 34 души в Мадагаскар и трима души в Мозамбик, а в Малави е прекъснала електрозахранването, съобщиха във вторник властите в трите държави, предава АФП.

Бурята, която се образува над източния бряг на най-големия африкански остров Мадагаскар, донесе проливни дъждове, които предизвикаха наводнения и кални свлачища в столицата Антананариво.

Последният доклад на мадагаскарската агенция за управление на бедствията от вторник показва, че от миналата седмица насам са загинали 34 души, а близо 65 000 са останали без подслон.

Няколко ниско разположени квартала на столицата остават в състояние на повишена готовност и през нощта е започнала спешна евакуация.

„В момента сме в процес на евакуация на хората от наводнените райони“, заяви пред АФП Джон Разафимандимби – директор на спасителното звено в агенцията за управление на бедствията.

От другата страна на Индийския океан бурята достигна континенталната част на Африка в понеделник, като донесе проливни дъждове и силни ветрове в централните и северните райони на Мозамбик, предаде БНР.

Във вторник властите в Мозамбик съобщиха, че трима души са загинали, а най-малко 66 са ранени.

По данни на Националния институт за управление на риска от бедствия досега са засегнати над 3 800 души, а през нощта са разрушени клиника и 16 училищни класни стаи.

ООН прогнозира, че бурята ще причини големи наводнения, ще доведе до изселването на хора и ще повреди инфраструктурата.

Бурята потенциално ще засегне „силно уязвимо население, което вече е пострадало от предишни природни бедствия и конфликти в Северен Мозамбик“, се казва в актуализирана информация на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси.

Според оценки на правителството и агенциите на ООН 500 000 души могат да бъдат засегнати в провинциите Нампула, Замбезия и Софала в Мозамбик.

В съседно Малави през нощта срещу понеделник бурята потопи повечето части на страната в мрак, след като внезапни наводнения повишиха нивото на водата и принудиха електрическата компания да изключи генераторите си.

„Нашето производство зависи от нивото на водата, а в момента нивото е твърде високо, за да можем да пуснем машините. Твърде рисковано е“, заяви пред АФП Мозес Гваза, говорител на електроснабдителната компания Electricity Generation Company.

В актуализирано съобщение от вторник сутринта компанията заяви, че започва да възстановява производството на електроенергия.
 

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Арестуваха за часове крадец, нападнал жена в Горна Оряховица

Полицията в Горна Оряховица и Велико Търново за часове разкри и арестува нагъл рецидивист, който нападна възрастна жена посред бял ден в железничарския град. Крадецът отмъкна и 70 лева от портфейла ѝ. 71-годишната пенсионирана служителка на БДЖ все още е под стрес от наглото посегателство. Иска да запазим самоличността ѝ […]