Тръмп: Биткойнът заплашва стойността на долара

NetNews

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп нарече криптовалутата биткойн "измама", предаде вестник Банкеръ.

В интервю за Fox Business Network Тръмп каза: "Биткойн, това просто изглежда като измама. Не ми харесва, защото това е друга валута, конкурираща се с долара. Искам доларът да бъде валутата на света. Това винаги съм казвал".

Цената на биткойн следва тенденция на спад от началото на май и все още не се е възстановила. През първите месеци на годината обаче цифровият токен се изкачи до 60 000 долара. Само за месец обаче стойността се стопи до около 30 000 долара, т.е. с почти 50% спрямо рекордното ниво.

Коментарът му идва ден след новините, че Ел Салвадор се готви да приеме биткойна като законно платежно средство, пише България Он Еър.

Нийл Уилсън, главен пазарен анализатор в Markets.com, подчертава в коментар, че биткойн не е валута, а по-скоро "актив, като акция или облигация". "Въпреки че поскъпна значително, той е твърде волатилен, за да бъде валута", посочва още Уилсън, цитиран от BBC.

И посочва, че повечето хора, които купуват криптовалутата, го правят с цел инвестиция, а не за да го харчат.

"Начинът, по който Америка упражнява влиянието си по света, е най-вече чрез долара. И няма да се откаже от това, затова и не виждам биткойна като заплаха", твърди той.

И допълва, че правителствата не харесват идеята хората сами да създават валута.

"Изглежда ще толерират криптовалутите известно време, но в крайна сметка ще създадат свои дигитални валути и ще изтикат биткойна".

Уилсън не е съгласен и с твърдението на Тръмп, че криптовалутата заплашва американския долар — макар че може да представлява заплаха за златото.

Във вторник бе записан нов спад от 8%.

Редица проблеми тежат върху криптовалутите, включително страховете от силни регулаторни ограничения, а и объркващите туитове на милиардера Илон Мъск.

Миналия месец китайските власти призоваха за потискане на криптовалута биткойн и търговията. Преди Китай бе основен играч на криптопазара, но сега рязко предприе действия, за да прекрати спекулативните инвестиции в криптовалути.

Междувременно Илон Мъск премина от поддръжник на биткойн до не чак толкова голям привърженик само за няколко месеца. Знак за това бе решението на гиганта "Тесла" да спре да приема биткойн като начин на плащане на електромобили, произведени от компанията. В серия публикации в Туитър самият Илон Мъск изказа опасения относно въздействието на биткойн върху околната среда .

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Божков: Минеков започна да защитава тези, срещу които до вчера протестираше

Васил Божков подхвана и министъра на културата Велислав Минеков. ,,Уважавам хората на изкуството. За съжаление, когато се закачат на държавната хранилка, те се променят коренно. Професор Минеков от протестър и борещ се против #хунтата и Гешев изведнъж реши, че е част от “управляващия елит”. Започна да защитава тези, срещу които […]