Тръмп си постави бустерна доза, обявиха го за предател

NetNews

Тръмп съобщава, че си е поставил бустерна доза. Снимка: от тв екрана

Много от поддръжниците на Доналд Тръмп от QAnon и други привърженици на теориите на конспирацията спряха да го подкрепят и го критикуваха, след като научиха, че си е направил бустерна инжекция, пише Rolling Stone.

Тръмп се ваксинира за първи път, когато беше президент – за разлика от Джо Байдън, той не го направи публично и предпочете да не го афишира, за да не загуби подкрепата на противниците на ваксинацията. И все пак Тръмп винаги си е приписвал заслугите, че ваксините са били разработени по време на неговото президентство, и е подчертавал, че администрацията му е допринесла за това.

През август Тръмп разкритикува идеята за бустерни ваксинации, като я нарече „операция за печелене на пари от Pfizer“. През септември реториката му се смекчи и той заяви, че не е против бустерите, но той няма да се постави трета инжекция. На 21 декември обаче, на среща със свои поддръжници в Далас, Тръмп заяви, че вече е получил бустер.

Публиката посрещна думите на Тръмп с неодобрително мърморене. Бившият президент обаче само махна с ръка, като каза, че шумът идва от „много малка група“ хора от лявата страна на залата, и повтори думите си, че САЩ под негово ръководство са „спасили десетки милиони хора по света, като са създали ваксина“. Няколко дни по-късно Тръмп отиде още по-далеч и нарече ваксината срещу ковид „едно от най-великите изобретения на човечеството“.

Думите на Тръмп, пише Rolling Stone, предизвикаха сериозно възмущение от страна на коментаторите във форумите, където общуват привърженици на консервативната крайна десница. Много от тях вярват в теории на конспирацията и смятат, че ваксините са отрови, използвани от фармацевтичните компании, за да тровят хората с цел печалба. В по-голямата си част тези хора винаги са подкрепяли Тръмп – а конспиративната теория на QAnon като цяло вижда бившия президент като спасител на света от педофилското лоби.

Сега някои коментатори започнаха да твърдят, че след подобно нещо Тръмп и Републиканската партия са загубили „моралното си предимство“ и не заслужават повече доверие от Джо Байдън и демократите. Те започнаха да изтъкват на поддръжниците на Тръмп, че са „забравили, че цялата тази катастрофа с ковида е била инициирана и насърчена“ по време на неговото управление. В средите на антиваксърите се разпространява видеоклип, на който се вижда как на група активисти им отказват да влязат в ресторанта Trump Grill, собственост на Тръмп, в Trump Tower в Ню Йорк, защото нямат ваксини. Това също се възприемя като „предателство“ от страна на бившия президент.

Известният отрицател на ковида и сътрудник на Infowars Алекс Джоунс изрично посочи Тръмп като „враг“: „Тук се борим с Бил Гейтс, Фаучи и Джо Байдън, а сега и Тръмп се присъедини към техния отбор.“ Съоснователят на QAnon Рон Уоткинс, въпреки че се въздържа от директна критика на Тръмп, веднага след думите му за бустера призова противниците на ваксините да „стоят твърдо“, „да не се страхуват“ и „никога да не се подчиняват“.

Въпреки това не всички поддръжници на Тръмп, които споделят идеите на теорията на конспирацията, се смутиха от думите му за бустерната ваксинация, отбелязва Rolling Stone. Адвокатът Лин Ууд, който е един от участниците в кампанията за подаване на искове за анулиране на резултатите от изборите през 2020 г., призова да се въздържат от критики към бившия президент. „Смятам, че трябва да изчакаме, докато станат известни ВСИЧКИ факти, преди да съдим за стратегията и тактиката на президента за постигане на победата“, пише Ууд в Telegram.

Между другото, феновете на QAnon постоянно се държат по този начин – ако Тръмп направи нещо, което не се вписва в тяхната теория, те твърдят, че тези действия са част от дългосрочен план, а логиката им ще стане ясна едва след известно време.

Източник e-vestnik.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Карадайъ: Виждаме днес, че повече от всякога имаме нужда от ДПС

Снимка: БГНЕС „Ние докарахме демокрацията в България. Така се създаде Движението за права и свободи  – да отстояваме нашите права, нашите свободи и идентичността си. Обаче 31 години след създаване на ДПС днес какво виждаме – репресия. Някои политически ръководители на полицията тази година я превърнаха в онази комунистическа милиция. […]