Туризмът настоява за официалното признаване на сертификатите за ваксинация

NetNews

Туроператори и хотелиери настояват за официалното признаване на сертификатите за ваксинация срещу COVID-19, предаде БНТ.

Все още документът дава само информация за вида на поставената ваксина срещу коронавирус и датата на имунизиране.

От месеци туроператори и собственици на хотели по Черноморието настояват за официалното признаване на сертификатите за имунизация в Европейския съюз. Те казват, че това ще съживи международните пътувания и ще спаси летния туристически сезон.

"Зеленият дигитален паспорт би улеснил пътуващите да не си правят PCR тест преди пътуване. Също така той ще важи за тези, които са преболедували ковид и имат тест с доказани антитела", заяви туроператорът Христина Славова.

В същото време обаче спазването на противоепидемичните мерки в хотелите и местата за настаняване остават задължителни за всички почиващи.

Все още обаче сертификатът за ваксинация срещу COVID-19 не спестява PCR тестовете при влизане в страната.

"В момента се водят преговори за оформянето на т. нар. "зелен паспорт", който най-вероятно ще включва доста възможности, освен тази за поставена имунизация. Но на този етап от време това свидетелство им служи единствено и само като информация за това, че имат поставена ваксина", каза Цеца Янкова, главен секретар на РЗИ-Варна.

Лични лекари заявиха, че интересът към издаване на сертификата е слаб.

"Питат най-различни хора, но реалният интерес е от хората, които възнамеряват да пътуват в чужбина по работа или по други дела", каза д-р Николай Христов, общопрактикуващ лекар.

Сертификат за ваксинация срещу COVID-19 може да издаде всеки личен лекар или здравните инспекции.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Казват кои ученици се връщат в клас от понеделник

Очаква се днес да бъде обявено кои ученици се връщат в класните стаи от понеделник, предаде NOVA. Решението е взето след редица срещи между здравното и образователното министерство. Възможни са два варианта. Те предвиждат присъствено обучение от 1-ви до 4-ти клас. Разликите са при големите ученици от 5-и до 12-и […]