Туризмът притеснен: Чака ни по-лош сезон от предния

NetNews

Месец преди откриването на летния туристически сезон край морето, хората в бранша са притеснени, че той ще е по-слаб от миналогодишния, предаде БНР.

Резервации в хотелите по Черноморието почти няма. Очертава се и криза с наемането на персонал.

За да дойдат туристите в България, заболеваемостта от COVID-19 трябва да намалее, категорични са експертите.

"В червена зона ли сме и има ли обратна карантина, аз съм много скептичен, тъй като нито един човек няма да дойде и после да стои в карантина в страната си", смята председателят на Варненската туристическа камара Илин Димитров.

Нагласата на туроператорите беше сезонът да започне с майските празници. Данните обаче са други.

"Имаме много анулации от румънски граждани, които за Великден се очакваха основно. Полетите от Израел не кацнаха", сподели Евелина Пулева, туроператор.

"Нямаме резервации от чужди туристи все още. Минали години по това време знаем на колко процента ни е зает сезонът", разкри Хубена Генчева, управител на хотелски комплекс.

От туристическия бранш искат спешни мерки от Министерството на туризма и казват, че съседните държави са крачка напред.

"Турците договориха директно с Русия 4 и половина милиони руснаци да почиват, гърците отиват в Румъния. Аз предполагам, че ще се направи подобна крачка. Това ще бъде искрата, която ще стартира процесите тоест да се посети Румъния, Великобритания, Израел, където е хазартният туризъм", обясни Илин Димитров.

Хотелиерите искат облекчения при издаване на визи за туристи от трети страни. Разчитат много и на зелените коридори за ваксинирани туристи.

"Може да се поеме част от PCR теста, идването на туристи тук и средствата, които вкарва всеки лев се увеличава от два и половина пъти до четири", каза Илин Димитров.

"Ще разчитаме на български туристи, както основно ако се облекчат мерките ще разчитаме на страните около нас румънци, турци и други съседни страни", заяви хотелиерът Станислав Стоянов.

Собствениците на хотели по Черноморието все още не знаят дали ще има туристи от Западна Европа, нито какво ще се случи с чартърните полети.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Днес и утре учениците ще учат онлайн

1 и 2 април няма да са част от пролетната ваканция, а в тези два дни учениците ще учат онлайн, става ясно от заповед, издадена от Министерството на образованието и науката, предаде БНР. За учениците от 1 до 11 клас ваканцията ще е според предварителния график – от 3 до […]