Туристите на морето – в пъти по-малко от предния Великден

NetNews

Днес започна летният туристически сезон. Традиционно първите гости в хотелите по българското Черноморие са румънци и българи, които идват за Великденските празници. Тази година обаче те са в пъти по-малко от миналата година, когато също обстановката беше пандемична и трудна за туристизма, къобщи БНТ.

Според туристическия бранш, новите правила за влизане в България са закъснели. Това е накарало повече от половината туристи от Румъния да отменят почивката си у нас за Великденските празници.

Заповедта на здравния министър в оставка проф. Костадин Ангелов беше издадена на 29 април, но влиза в сила днес. Според нея – всички, които пристигат в България, могат да го направят по три начина – отрицателен PSR или антигенен тест, сертификат за поставена ваксина срещу КОВИД и документ за преболедуване на коронавируса.

Въпреки всички усложнения, летният туристически сезон започна, колко хотела отвориха за Великден, вижте в репортажа.

И по Северното, и по Южното Черноморие за началото на сезона отвориха не повече от 10 процента от хотелите. Според бранша управляващите са закъснели с конкретните мерки, при които туристите ще могат да влизат у нас.

”Което се отрази негативно на румънските гости и реално на нас ни коства спад повече от 70 процента от записванията за Великденските празници от страна на румънските гости”, каза Христо Пенев, зам.-директор “Експлоатация” – к.к. Албена.

Закъсняла е и имунизацията на заетите в туризма.

"Предприехме други ходове тук. Наши хора от персонала успяхме да ги агитираме да отидат до Сърбия да се ваксинират“, каза Румен Мончев, хотелиер.

"До сега в Румъния са ваксинирани 5 милиона души и страната ни се нарежда на 4-то място в Европа по ваксинация на населението. Така че близо 90 процента от румънците, които идват на почивка в България са ваксинирани”, разкри Дима Поснава, мениджър “Румънски пазар”-к.к. Албена.

Това лято по българското Черноморие ще се разчита най-вече на туристи от Източна Европа. Сезонът ще спасяват и българските летовници.

"Английски туроператори, немски туроператори, ясно и точно, отменят чартърните си програми за месеците май и юни", каза Иван Кирязов, туроператор.

”България е една безопасна държава, но се нуждае от много адекватна и много целенасочена реклама към немски, към френски, към полски пазар”, споделя Христо Пенев, изтъкна зам.-директор “Експлоатация”-к.к. Албена.

Повечето от пристигащите днес у нас влязоха в България с отрицателен PCR тест. Доволни са, че има нови правила, защото ще могат да направят своя избор как да пътуват.

В случай че пристигащите в България не представят документ за ваксинация, преболедуване или отрицателен PSR или антигенен тест, подлежат на 10-дневна карантина.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Недоволство към Илон Мъск

Магнатът Илон Мъск прие да бъде водещ на вечерно шоу, съобщи MovieWeb. Поканата е била изпратена от продуцентите на шоуто. Мъск обяви, че е приел. Той ще оглави ‘‘Вечерното съботно шоу‘‘. Програмата е седмична и има различен водещ във всеки епизод. В повечето случаи това са музиканти или актьори. Продуцентите […]