Туристическите обекти отчитат ръст на приходите

NetNews

Близо една трета от местата за настаняване у нас отчитат ръст на приходите през август в сравнение с предходния месец. Това показват данните от ежемесечната анкета на Националния статистически институт.

Тя е проведена в периода между 7 и 27 септември, като в нея са включени на доброволен принцип 3 010 категоризирани хотела, къмпинги и други места за краткосрочно настаняване – вилни и туристически селища, хостели, къщи за гости, бунгала, почивни домове, хижи, частни квартири и апартаменти и други места за краткосрочно настаняване.

Целта на изследването е да предостави информация за ефекта на извънредното положение и последвалата епидемична обстановка, свързани с COVID-19, върху един от най-засегнатите сектори на икономиката в страната.

През август 53.9% от анкетираните управители посочват, че няма промяна в приходите от дейността им в сравнение с предходния месец, а 29.9% отчитат увеличение.

50.1% от участниците в проучването са предложили на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации, 56.9% са имали намерение да намалят цената на пакет услуги, а 42.5% – на нощувката.

По отношение на наетия персонал 14% от ръководителите са предприели като мярка „платен отпуск“, 10.7% – „освобождаване или съкращаване“, а 5.7% – „неплатен отпуск“. От „преминаване на непълно работно време“ са се възползвали 3.3% от мениджърите, 2.1% са предприели мярката „намаляване на възнагражденията на персонала“, а 1.7% – „дистанционна форма на работа“. Същевременно 10.1% от местата за настаняване са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите.

През следващия един месец 43.6% от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат до 100% от разходите за дейността със собствени средства, 36.7% – че ще успеят до 50%, а

19.3% от анкетираните посочват, че няма да могат да се справят сами.

По отношение на бъдещата си активност в краткосрочен план 42.3% от ръководителите смятат да продължат да работят, 32.8% – да продължат с настоящата си дейност, макар и с намален обем, 20.5% предвиждат временно да преустановят дейността си, а 3.1% прогнозират да я прекратят.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Съкращават десетки хиляди здравни служители, които не са се ваксинирали

От понеделник болниците в Ню Йорк започнаха да уволняват или да спират от работа здравни работници за нарушаване на щатска заповед за ваксинирането им срещу COVID-19, като в резултат на това недостигът на персонал накара някои болници да отложат плановите операции или да ограничат други от медицинските си услуги, съобщава […]