Турската армия ликвидира седем бойци от ПКК в Източна Турция и в Сирия

NetNews

Турската армия ликвидира седем бойци от Кюрдската работническа партия (ПКК) при акции в Източна Турция и в Северна Сирия, предадоха телевизиите ТРТ-Хабер и СиЕнЕн-Тюрк.

Телевизионните канали цитират министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, който съобщи, че при антитерористична операция на силите за сигурност в района на град Догубаязът (окръг Агръ, Източен Анадол) са били ликвидирани двама високопоставени членове на ПКК. Двамата бойци са били натоварени с важни задачи лично от настоящия лидер на ПКК Мурат Карайълан, информира ТРТ-Хабер.

Междувременно министерството на националната отбрана на Турция съобщи, че петима кюрдски сепаратисти са били неутрализирани в района, в който е извършена турската офанзива „Ефратски щит“. Терористите са подготвяли нападение.

От 2016 г. Турция проведе няколко операции в Северна Сирия, за да прочисти района край турската граница от терористи от групировката „Ислямска държава“ и от бойци на сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа (СЗН, които според Анкара са свързани с ПКК), сред които „Ефратски щит“ (2016 г.), „Маслинова клонка“ (2018 г.) и „Извор на мира“ (2019 г.).

Кюрдската работническа партия, която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

БАБХ засили контрола на ГКПП „Капитан Андреево“

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), съобразявайки се с определение на Върховния административен съд (ВАС) за установена липса на нормативна и административна регулация за извършване на товаро-разтоварните дейности като част от официалния контрол на ГКПП „Капитан Андреево“, разшири обхвата на дейността си като включи товаро-разтоварните дейности в официалния си […]